Kidobott 33,8 milliárd forintot, most a szeméttelepen keresné

túlevés túltermelés
A Chinese garbage collector search for useful wastes in trash at a landfill in Nanning city, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region, 17 January 2016. At the city's largest garbage dump in the southern area of Nanning, capital of south China's Guangxi region, most of the clothes the kids wear, the food they eat and the toys they play with are picks from the trash heap. Whenever a garbage truck unloads, flocks of waste pickers would rush over and start to salvage potentially valuable or reusable materials from the pile, among them, many are underage children from two to eight or nine years old. Their parents were out picking waste. These unattended children were left to take care of each other. In the dump, these children run around, climb up and down and play around, just like in a carnival.
Vágólapra másolva!
Egy angol informatikus éveken keresztül használta a számítógépét arra, hogy azon bitcoint bányásszon. Mivel időben szállt be, ezért rengeteg digitális érme volt a meghajtóján, amit később véletlenül kidobott. Ugyan feltúrná a helyi szeméttelepet, de az önkormányzat nem engedi.
Vágólapra másolva!

James Howells Nagy-Britanniában él és foglalkozása szerint informatikus. A férfi mára nagyon gazdag lehetne, de szó szerint több milliárd forintnyi pénze hever a szeméttelepen.

Howells jól érzett rá arra, hogy a bitcoinnak szép jövője lehet,

ezért a saját laptopján 2009 és 2013 között bányászta is a digitális pénzt.

Mivel ebben az időszakban még rengeteg kibányászható kriptovaluta volt, így a férfinek összesen

75 ezer bitcoinja gyűlt össze.

Miután a férfi gépe elromlott, azt darabokra szedte, majd az alkatrészeket eladta online. Azonban az informatikus előrelátó volt, és a merevlemezt megtartotta, hiszen hátha sokat ér majd egyszer a bitcoin.

Merevlemezek újrahasznosítás előtt, illusztráció Forrás: AFP/Martin Bureau

De 2013-ban egy nagytakarítás alkalmával véletlenül kidobta az alkatrészt, amely így a helyi, newporti szeméttelepre került – írja a CNBC.

Ha a mai, 17 ezer dolláros árfolyamon számolunk, akkor kijelenthető, hogy

összesen 127,5 millió dollárt, azaz 33,8 milliárd forintot dobott ki Howells.

Természetesen a férfit nem hagyja nyugodni a dolog, és hajlandó lenne az egész szeméttelepet áttúrni a már négy éve a szeméttelepen heverő meghajtóért. Ez egy drága és kockázatos projekt lenne.

Azonban van a dologgal egy kis gond: az önkormányzat ugyanis nem engedélyezi.

A szeméttelepen összesen 350 ezer tonna hulladék van, és minden évben újabb 50 ezer tonna érkezik. Ráadásul, ha a merevlemez elő is kerülne, nagy eséllyel használhatatlan lenne a korrózió okozta károk miatt, ugyanis vélhetően mérgező anyagoknak volt kitéve a tároló.

Boldog lenne, aki megtalálná. Illusztráció Forrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

További akadály, hogy a szeméttelep feltúrása speciális szakértelmet és járműveket igényelne, melyek bérlése nagyon drága. Azonban ha a férfi rendelkezik is a szükséges kerettel, a telep nem nyitott a lakosság számára,

és az engedély nélkül belépés bűncselekménynek minősül.

Howell további pechje, hogy a bitcoin népszerűségének terjedésével azóta már megjelentek azok a felhő alapú szolgáltatások, ahol biztonságosan lehet tárolni a virtuális pénzt. Ezek épp azt a célt szolgálják, hogy ne kelljen a tulajdonosnak egy kézzel fogható meghajtón tárolni az értékes kódokat.

A héten 16 ezer és 20 dollár között mozgott a bitcoin árfolyama Forrás: AFP/Karen Bleier

Így jelenleg Howell számára egyelőre nem marad más, mint lobbizni a városnál, sőt egyesek azt remélik, hogy maga az önkormányzat is segít a keresésben. A férfi állítása szerint nem lenne hálátlan akkor, ha a walesi város segítene megtalálni a kidobott merevlemezt.