Egy angol informatikus éveken keresztül használta a számítógépét arra, hogy azon bitcoint bányásszon. Mivel időben szállt be, ezért rengeteg digitális érme volt a meghajtóján, amit később véletlenül kidobott. Ugyan feltúrná a helyi szeméttelepet, de az önkormányzat nem engedi.

James Howells Nagy-Britanniában él és foglalkozása szerint informatikus. A férfi mára nagyon gazdag lehetne, de szó szerint több milliárd forintnyi pénze hever a szeméttelepen.

Howells jól érzett rá arra, hogy a bitcoinnak szép jövője lehet, ezért a saját laptopján 2009 és 2013 között bányászta is a digitális pénzt. Mivel ebben az időszakban még rengeteg kibányászható kriptovaluta volt, így a férfinek összesen 75 ezer bitcoinja gyűlt össze.

Miután a férfi gépe elromlott, azt darabokra szedte, majd az alkatrészeket eladta online. Azonban az informatikus előrelátó volt, és a merevlemezt megtartotta, hiszen hátha sokat ér majd egyszer a bitcoin.

Merevlemezek újrahasznosítás előtt, illusztrációForrás: AFP/Martin Bureau

De 2013-ban egy nagytakarítás alkalmával véletlenül kidobta az alkatrészt, amely így a helyi, newporti szeméttelepre került – írja a CNBC.

Ha a mai, 17 ezer dolláros árfolyamon számolunk, akkor kijelenthető, hogy összesen 127,5 millió dollárt, azaz 33,8 milliárd forintot dobott ki Howells.

Természetesen a férfit nem hagyja nyugodni a dolog, és hajlandó lenne az egész szeméttelepet áttúrni a már négy éve a szeméttelepen heverő meghajtóért. Ez egy drága és kockázatos projekt lenne.
Azonban van a dologgal egy kis gond: az önkormányzat ugyanis nem engedélyezi.

A szeméttelepen összesen 350 ezer tonna hulladék van, és minden évben újabb 50 ezer tonna érkezik. Ráadásul, ha a merevlemez elő is kerülne, nagy eséllyel használhatatlan lenne a korrózió okozta károk miatt, ugyanis vélhetően mérgező anyagoknak volt kitéve a tároló.

Boldog lenne, aki megtalálná. IllusztrációForrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

További akadály, hogy a szeméttelep feltúrása speciális szakértelmet és járműveket igényelne, melyek bérlése nagyon drága. Azonban ha a férfi rendelkezik is a szükséges kerettel, a telep nem nyitott a lakosság számára, és az engedély nélkül belépés bűncselekménynek minősül.

Howell további pechje, hogy a bitcoin népszerűségének terjedésével azóta már megjelentek azok a felhő alapú szolgáltatások, ahol biztonságosan lehet tárolni a virtuális pénzt. Ezek épp azt a célt szolgálják, hogy ne kelljen a tulajdonosnak egy kézzel fogható meghajtón tárolni az értékes kódokat.

A héten 16 ezer és 20 dollár között mozgott a bitcoin árfolyamaForrás: AFP/Karen Bleier

Így jelenleg Howell számára egyelőre nem marad más, mint lobbizni a városnál, sőt egyesek azt remélik, hogy maga az önkormányzat is segít a keresésben. A férfi állítása szerint nem lenne hálátlan akkor, ha a walesi város segítene megtalálni a kidobott merevlemezt.