Új világ köszönt be a feltörekvő piacokon

tőzsde, befektetés, Kína
Kereskedők a kínai tőzsdén
Vágólapra másolva!
Kevés dolog lesz biztos jövőre a feltörekvő piacokon, de az igen, hogy nem lehet majd egységes csoportról beszélni. Egyesek rendkívül gyors növekedést produkálhatnak, míg mások temérdek kockázatot rejtenek majd magukban. Ami viszont látható, hogy 2018-ban a feltörekvő piacok igencsak izgalmasak lesznek a befektetők számára.
Vágólapra másolva!

Ahogy az amerikai monetáris élénkítés egyre inkább kifut, világossá válnak a pozíciók a feltörekvő piacokon. Szembekerülnek egymással a lendületes növekedést produkáló gazdaságok, a politikailag rendkívül kockázatos országok, illetve azok, amelyek egyre súlyosabb adósságteherrel néznek szembe – írja a Bloomberg.

Ez a szétválás azért jelentős, mert korábban, amíg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kitartóan alacsony kamatok mellett öntötte a pénzt a piacokra, a feltörekvők lényegében homogén csoportként tűntek fel a befektetők számára. Ahogy azonban a rendelkezésre álló tőke egyre szűkösebb lesz, fokozatosan nagyobb kockázatot jelent, ha valaki nem figyel eléggé a meglévő különbségekre.

Korábban a befektetők nem igazán tettek különbséget a feltörekvő piacok között – mondja Kenny Tjan, a Value Partners Asset Management Singapore befektetési igazgatója. Sokan eddig csak általában növelték a kitettségeiket a feltörekvő piacokon, hogy nehogy lemaradjanak az általános raliról.

Jövőre azonban úgy tűnik, az általános kép inkább negatív lesz, vagyis jelentősen felértékelődnek majd az egyes gazdaságok közti különbségek

– figyelmeztet a szakember. Erre tekintettel a Bloomberg összegyűjtötte azokat a területeket, melyeken a legfontosabbak lesznek ezek a különbségek

Politika

Az elmúlt időben az látszott, hogy a befektetők még nem pánikoltak be egy-egy választástól. Az eladási hullámok sokkal inkább akkor indultak be, ha konkrét döntéshozatalokon keresztül érezte magát fenyegetve a tőke. Ilyen lehetett például a magántulajdon veszélybe kerülése vagy a jegybanki függetlenség aláásása.

Konkrét kockázatot jelentő példákat nézve,

Brazíliában és Mexikóban egyaránt a befektetőknek nem tetsző jelöltek vezetik a népszerűségi listákat.

Kolumbiában Gustavo Petro támogatja a részvénybefektetőkre és a gazdag ingatlantulajdonosokra kivetett adókat, de a chilei baloldal is feltámadóban van.

Számos országban feltértékelődhetnek a politikai kockázatok Forrás: 123rf.com

Dél-Korea egyre nagyobb kockázatot jelent az Észak-Koreával fennálló konfliktusa miatt, míg Thaiföld jelezte, jövőre véget ér a katonai uralom az országban, de az elemzők szerint a hadsereg továbbra hatalmon marad.

Végül Pakisztán (amely az MSCI-nál nem nyert el feltörekvő piaci minősítést júniusban) küzd a vallási fundamentalisták nyomásától, akik mögött állítólag katonai támogatás is lehet.

Infláció

A befektetői reálhozamok várhatóan a legtöbb feltörekvő piacon emelkedni fognak. Mindazonáltal a Bloomberg előrejelzése szerint idén és jövőre számos országban egyre nagyobb lesz a szakadék a nominális kamatok és az árnövekedés között. Ez várható például Indiában, Indonéziában, Malajziában, valamint Latin-Amerika jelentős részén.

Ezzel együtt

az árak lendületesebben emelkedhetnek Kínában, Oroszországban és Brazíliában,

miközben a reálhozamok csökkennek. Egyes helyeken (például Chilében) jövőre beüthetnek a negatív hozamok, míg Törökországban már most is ez tapasztalható.

Monetáris politika

A vizsgált 20 feltörekvő gazdaságból nyolcban emelkedő inflációra kell számítani a következő évben – derül ki a Bloomberg felméréséből. Ezzel pedig igencsak felértékelődnek a jegybankok, mivel a befektetők számára fontos kérdés lesz, az intézmények képesek lesznek-e kamatot emelni.

Ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben Oroszország van, mivel a közgazdászok az infláció felpattanására számítanak, azonban az orosz jegybank ezzel együtt folytatni fogja a laza monetáris politikáját a gyenge gazdasági talpra állás miatt. Nem meglepő tehát, hogy

a rubel decemberben (egy rövid ideig) a legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci deviza is volt,

amikor az orosz központi bank meglepte a piacokat, és a vártnál keményebben vágta meg az alapkamatot.

Nehéz helyzetben lesz az orosz jegybank Forrás: wipedia.org, Petar Milošević

Az egyes országokat tekintve, Indonéziában van még tere a monetáris élénkítésnek, noha a jegybanki kamatok már így is elég alacsonyak. Brazíliában a központi bank lehet, hogy az inflációs nyomás ellenére sem fog szigorítani, tekintve az ország gyenge termelékenységét a potenciális kibocsátáshoz képest. Kolumbiában várhatóan még a 300 bázispontos kamatcsökkentés után is folytatódni fog az élénkítő politika, mivel a gazdaság még mindig lassabban bővül a vártnál.

Adósság

Az államadósság szempontjából a legnagyobb kockázatot Kína jelenti, ahol minden egyes megtermelt dollárra nagyjából 3 dollár adósság jut. Ennek következtében az ország GDP-arányos adóssága 2022-re elérheti a 327 százalékot, szemben a 2016-os 259 százalékkal.

Mindazonáltal általánosságban is elmondható, hogy

a feltörekvő piacok fiskális egyensúlyai igencsak megromlottak 2013 óta.

Ez pedig a sebezhetőség egyik legfontosabb forrása lehet egyes helyeken – figyelmeztetett a JPMorgan.

A külső eladósodottság tekintetében a hitelállomány kockázatos növekedése figyelhető meg Latin-Amerikában, Európa feltörekvő térségében, valamint Afrikában.