Íme a legdurvább jóslatok 2018-ra

durva veszély kockázat hangulat félelem befektetés tőzsde
Vágólapra másolva!
Mi lenne, ha jövőre az S&P 500 részvényindex 25 százalékot zuhanna, vagy a bitcoin elérné a 60 ezer dollárt, mielőtt visszaesne 1000 dollárra? Ezek mind ott vannak a jövő évre vonatkozó legdurvább jóslatok között.
Vágólapra másolva!

Bár az elemzők az év végéhez közeledve általában a legvalószínűbb eshetőségeket vázolják fel a következő évre, a Saxo Bank rendre közzétesz egy listát azokról az eseményekről, melyek ugyan valószínűtlenek, de alapjaiban ráznák meg a befektetőket, ha bekövetkeznének – írja a MarketWatch.

Miközben a koppenhágai székhelyű bank elsősorban arra számít, hogy a piacokon kialakult buborékok elkezdenek kipukkadni a következő évben, és visszatér a volatilitás, érdemes böngészni a legelképesztőbbnek tartott jóslatok között is.

Elszálló hozamok, kormányzati beavatkozás

Ezen forgatókönyv szerint

megszűnhetne az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 66 éve tartó függetlensége, ahogy az amerikai kötvénypiac összeomlik,

egekbe repítve az állampapírok hozamait. Ez pedig arra kényszeríteni az USA pénzügyminisztériumát, hogy beavatkozzon, és életbe léptessen egy 2,5 százalékos felső határt a hosszú lejáratú kötvényekre.

Akár az amerikai jegybank függetlensége is veszélybe kerülhet Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Cem Ozdel

Amennyiben ez az eseménysor megvalósulna, a politikusok a Fedet hibáztatnák nem csupán a gazdaság gyenge teljesítményéért, de a kötvénypiaci felfordulásért, valamint a pénzügyi válság után csak fokozódó egyenlőtlenségért is.

A japán jen összeomlása

A Bank of Japan tavaly vezette be a hozamgörbe kontrollját, hogy nulla százalékon tartsa a 10 éves lejáratú állampapír hozamát. Mindazonáltal

az emelkedő infláció arra késztetheti a világ vezető jegybankjait, hogy gyorsan kezdjenek kamatot emelni 2018-ban.

Ebben az esetben a japán jegybank nem tudná tovább védeni a rögzített hozamot, és a nyomás átkerülne a jenre.

Ezen forgatókönyv szerint a dollár 150 jenig emelkedne, arra kényszerítve a japán központi bankot, hogy feladja a monetáris politikáját. Ezt követően a jen persze hirtelen erősödésnek indulna, a 100-as szintig nyomva vissza a dollárt.

A kínai jüan felemelkedése

Kína már ma is a világ legnagyobb olajimportőre, tehát nem véletlen, hogy számos olajkitermelő szívesen üzletel jüanban. Ez pedig akár oda is vezethet 2018-ban, hogy a Shanghai International Energy Exchange elindít egy jüanban denominált olajkereskedést. Ennek a lépésnek pedig jelentős geopolitikai és pénzügyi következményei lennének.

Ha ez megtörténne, a kínai fizetőeszköz

akár több mint 10 százalékot izmosodhatna a dollárral szemben,

aminek következtében a történelemben először a 6-os szint alá süllyedne a dollár/jüan árfolyam.

Az S&P 500 index beszakadása

Miután idén történelmi léptékben is alacsony volt a volatilitás, a befektetési eszközök globálisan is jelentős buborékokat hoztak össze. Ez pedig azt eredményezte, hogy mivel a biztonságos kötvények hozamai igen alacsonyak, a befektetők hatalmas összegeket kezdtek el kockáztatni.

Összeomolhat a részvénypiaci bika Forrás: AFP/Bryan Thomas

Ha azonban ez a forgatókönyv megvalósul, úgy a lőporos hordó felrobban, a buborékok pedig elkezdenek kipukkadni. Ennek köveztében az amerikai S&P 500 részvényindex egy 25 százalékos gyors beszakadást könyvelhetne el, hasonlóan az 1987-es zuhanáshoz.

A bitcoin felemelkedése és bukása

A Saxo Bank ezen jóslata úgy szól, hogy a bitcoin 2018 elején még folytatja a lendületes ralit, és felemelkedik egészen 60 ezer dollárig. A bitcoin határidős kereskedés idén decemberi elindítása ugyanis

további tőkét csatornáz majd a digitális fizetőeszközbe azon befektetők részéről, akik egyébként tartózkodnának a kriptovalutáktól.

A forgatókönyv szerint azonban Oroszország és Kína gyorsan oldalvonalra tolná a bitcoint, aminek következtében a virtuális fizetőeszköz összeomlana, és egészen az 1000 dolláros szintig süllyedne.

A dél-afrikai rand szárnyalása

Ebben az esetben a bank kiindulási pontja egy politikai felfordulás („Afrikai Tavasz"), amely elsöpörné például Jacob Zuma dél-afrikai elnököt is. Ha ez megvalósulna, akkor új vezetőket választanának Afrika több országában, a befektetők pedig igyekeznének lecsapni a kínálkozó lehetőségekre.

Egy ilyen eseménysor legnagyobb nyertese pedig a dél-afrikai rand lenne,

amely akár 30 százalékot is izmosodhatna a dollár, az euró, valamint a japán jen ellenében.

Az Apple trónfosztása

A kínai technológiai óriás Tencent részvénye idén már 93 százalékot emelkedett, de a Saxo Bank meglepő jóslata szerint a papír jövőre a duplájára növelheti az értékét. Ahogy ugyanis Kína kinyitja a tőkepiacát, a világ minden tájáról ömlenek majd a befektetések, melyek elsősorban a technológiai részvényeket keresik majd.

Véget érhet az Apple uralkodása Forrás: AFP/Justin Sullivan

A Tencent tehát rendkívüli növekedést hozhat össze, miután az idei harmadik negyedévben 60 százalékot izmosodott. Ezen forgatókönyv vége az, hogy a kínai cég akkorát menetel, hogy 2018-ban letaszítja a trónjáról az Apple-t, és messze meghaladva az ezer milliárd dolláros értéket, a világ legnagyobb piaci kapitalizációjával rendelkező társasága lesz.