Végleges: Franciaország leállítja olaj- és földgáz-kitermelését

Cityscape of Paris Building Exterior Mid-Air City Life Capital Champ-de-Mars Grass Skyscraper French Culture Famous Place Architecture Urban Scene Panoramic Aerial View La Defense Eiffel Tower Montparnasse Quartier du Trocadero Paris - France France Europ
Aerial view of Paris with Champ-de-Mars, Eiffel Tower and skyscrapers of La Defense
Vágólapra másolva!
A francia parlament elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében 2040 után az ország teljes területén leáll az olaj és a földgáz kitermelése – jelenti a Guardian. Bár Franciaország nem tartozik az igazán nagy szénhidrogén-iparral rendelkező országok közé, a döntés elvi jelentősége óriási.
Vágólapra másolva!

Mind kontinentális, mind tengerentúli területein leállítja a fosszilis hordozók kitermelését Franciaország 2040 után. A most elfogadott törvény értelmében, nem adnak ki új kitermelési engedélyt, a lejárókat pedig nem hosszabbítják meg.

Irányadó lépésnek szánták

Ellenszavazatokkal ugyan, de elfogadta a francia parlament azt a törvényjavaslatot, ami szerint az ország bő két évtized múlva, végleg elköszön a fosszilis energiahordozóktól. Franciaország szénhidrogén-kitermelése globális viszonylatban ugyan nem jelentős.

Franciaország 2040-től leállítja a fosszilis hordozók kitermelését Forrás: Getty Images/alxpin/Alxpin

A lépés inkább annak eszköze lehet, hogy a franciák ismét a megújuló energiaforrásokra hívják fel a figyelmét, és sürgessék a világ energiafordulatának megvalósítását.

Az ország 2040 után végleg elzárja olaj- és földgázkútjait. Franciaország évente 800 és 900 ezer tonna olajnak megfelelő szénhidrogént hoz felszínre, ami elenyésző mennyiség az olajnagyhatalomnak számító Szaúd-Arábia termeléséhez képest, szükségletének 99 százalékát pedig importból fedezi.

A most meghozott törvény azonban ettől függetlenül mind a kontinentális, mind a tengeren túli területekre hatályos.

Elfogadása illeszkedik a francia energiafordulat eddigi lépéseihez.

2040-től végleg leállnak a francia olaj- és földgázkutak (illusztráció) Forrás: AFP/Mint Images

Ahogy az Origo is megírta, Franciaország az első országok közé tartozik, mely tiltó rendelkezését hozott a hagyományos üzemű autókkal kapcsolatban. Ennek céldátuma szintén 2040, vagyis ezt követően benzin- és dízelmeghajtású autók nem közlekedhetnek majd az utakon.