Az intelligens poggyász, amivel már nem lehet utazni

Bluesmart  intelligens poggyász
Vágólapra másolva!
Mióta 1979-ben a poggyászok megkapták négy kereküket, nem történt komolyabb innováció ezen a téren. Azonban az elmúlt évek újdonsága lett az elektromos bőrönd, amelynek beépített akkumulátora van, saját maga gurul, de akár még a tulajdonos is felülhet rá, hogy azzal közlekedjen a repülőtéren.
Vágólapra másolva!

A hónap elején három amerikai légitársaság (American Airlines, Alaska Airline és a Delta Airlines) is tiltólistára tette azokat az okos bőröndöket, amelyek lítium-ion akkumulátorait nem lehet eltávolítani – és várhatóan még a United és a Southwest Airlines is csatlakozik a korlátozáshoz. A tiltás 2018 január tizenötödikén lép életbe.

A légitársaságok aggodalma az, hogy ha egy lítium-ion akkumulátor a raktérben lángra lobban, a gép automatikus tűzvédelmi rendszere csak későn reagál rá.

Ugyanez kisebb gondot jelent, ha az utastérben történik, mert ott azonnal észreveszik. Ezért is nem terjed ki a szabályozás azokra a mobiltelefonokra, illetve laptopokra, amelyeknek beépített akkumulátora van.

Bluesmart intelligens poggyász Forrás: Bluesmart

– mondta Tomi Pierucci, a Bluesmart társalapítója és vezérigazgatója a Bloombergnek. Pierucci jelenleg is egyeztet több légitársasággal, mivel a cég új bőröndje a légitársaságokkal való konzultáció után készült el, és teljesen megfelel mindenféle szabványnak. Ugyanakkor az 540 dollár értékű (142 ezer forint) bőrönd akkumulátorai nem cserélhetőek, így a terméket használók nem repülhetnek vele.

Tim Ryan, a Modobag marketing vezetője szerint a döntés túl általános. A Modobagnek például kivehető az akkumulátora, de kizárólag belülről, ami problémás abban az esetben, ha a tulajdonosa már megpakolta poggyászát.

Ugyanakkor nem minden okos bőröndöket tervező vállalkozást érinti a tiltás. Mind az Arlo Sky, mind a Raden táskáinak kivehető akkumulátorai vannak. „A Samsung felrobbanó okostelefonja korai figyelmeztetés volt a számunkra" – tette hozzá Mayur Bhatnagar, az Arlo Skye társalapítója. Az Arlo Skye bőröndök ára 550 dollár (145 ezer forint), a Raden poggyásza pedig 395 dollár (104 ezer forint).

Arlo Skye intelligens poggyász Forrás: Arlo Skye

Szakértők az intelligens poggyászok piacát – ahol kevesebb, mint húsz cég található – 2016-ban nagyjából 613 millió dollárosra becsülték, a teljes bőröndpiac nagysága 31,6 milliárd dollár. A Global Market Insights őszi előrejelzése szerint az intelligens poggyászok piaca 2024-re 2 milliárdot fog érni.