Donald Trump adócsökkentése minden amerikait érint

Trump adócsökkentési törvény
Washington, 2017. december 21. Donald Trump amerikai elnök beszédet mond Mike Pence alelnök (b) és Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke (j2) jelenlétében az adóreform megszavazását ünneplő republikánus összejövetelen a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2017. december 20-án, miután a képviselőház megismételt szavazáson elfogadta a törvényjavaslatot, amelyet azután a szenátus is jóváhagyott. Trump napokon belül aláírja a 30 év óta a legnagyobb adócsökkentést előirányzó törvényt, amelynek legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. (MTI/AP/Carolyn Caster)
Vágólapra másolva!
Az USA történelmének legátfogóbb adórendszer-átalakítását jelenti Donald Trump adócsökkentése, amely a lakosságnál olyan nagy mennyiségű - 1400 milliárd dollár - összeget hagy, amelyre 30 éve nem volt példa. Az új törvény minden adózót érint, sőt a családi adókedvezmény kiterjesztésén keresztül a gyerekeket is. A legnagyobb mértékben a társasági adót mérsékelték: 35 százalékról 21-re. A cél, hogy a külföldre helyezett amerikai gyártókapacitást minél inkább hazacsábítsák.
Vágólapra másolva!

Több szempontból is jól időzítve szavazta meg az amerikai törvényhozás Donald Trump amerikai elnök egyik legfontosabb kampányígéretét, a széleskörű adócsökkentést. Egyrészt az amerikai jegybank feladatkörét betöltő Fed élénkítőprogramjai kifutottak, hatásuk lecseng, az amerikai gazdaság pedig gyengébben teljesít a fő rivális Európai Uniónál.

Másrészt az adócsomag legfontosabb pontja, a versenyképtelenül magas társasági adó mérséklése már régóta esedékes volt. Az adótörvény beterjesztői

az eddigi 15-35 százalékos többkulcsos adót egy szintre, 21 százalékra vágták,

nem is titkoltan azzal a céllal, hogy a magas adók miatt külföldre mentett offshore-pénzeket a leggazdagabbak hazahozzák, illetve

a külföldre kiszervezett amerikai gyártókapacitás legalább egy részét visszahozhassák.

Utóbbi egyébként Trump elnök választási programjának egyik legsarkalatosabb eleme volt, ezért is tartották fontosnak, hogy ezt az ígéretet még idén beválthassák.

Ilyen mértékű adócsökkentésre egyébként 30 éve nem volt példa: számítások szerint összesen 1400 milliárd dollár marad az amerikai családok zsebében tíz évre elosztva.

A csomag ellenzői szerint ugyan a GDP-hez képest 100 százalék feletti arányban eladósodott amerikai állam éppen ezért nem is engedhetne meg magának ilyen bevételkiesést, a törvény megszavazói azonban éppen azt hozták fel az adócsökkentés védelmében, hogy

a globális riválisaihoz képest lomhábban haladó amerikai gazdaság növekedési ütemét közel egyharmadával dobhatja meg az adócsökkentésből közvetetten származó gazdasági bővülés.

Donald Trump elnök (k) beszél az adóreform megszavazását ünneplő republikánus összejövetelen a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2017. december 20-án. Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az mindenesetre már most látható, hogy ilyen nagy mértékű, egy lépésben végrehajtott társasági adócsökkentés még soha nem volt az USA történetében, a külföldről hazahozott gyártókapacitások mennyiségét pedig nyilvánvalóan csak jóval később lehet értékelni.

Az adótervezet kidolgozói még így is bizonyos kompromisszumokat tettek, hónapokkal ezelőtt ugyanis még a 15 százalékos rátát is elképzelhetőnek tartották, később sokáig tartotta magát a 20 százalékos adókulcs javaslata.

Az adócsomag másik fontos eleme, hogy gyakorlatilag eltörli az Obamacare néven emlegetett, sokat bírált társadalombiztosítási programot, és becslések szerint 13 millióval kevesebben fizetnek majd biztosítást, mint korábban, ami 318 milliárd dolláros különbözetet jelent.

Csökken a társasági adó, a személyi jövedelemadó, az örökösödési adó, és emelkedik az adójóváírás mértéke. Forrás: Shutterstock

Ami a személyi jövedelemadót illeti, itt is az egyszerűsítés volt a csökkentés melletti másik fő szempont.

Jelenleg 10 százaléktól 39,6 százalékig terjedő hatkulcsos progresszív adórendszer van érvényben,

és a legfelső kulcs az évi 418 ezer dollár (kb. 111 millió forint) feletti bevétellel rendelkező magánszemélyeket terheli, illetve házaspárok esetében a 471 ezer dollár (123 millió forint) a küszöb.

A kulcsok csökkennek, a legmagasabb kulcs 37 százalék lesz, amely az évi 500 ezer dollár (131 millió forint) felett keresőkre vonatkozik, házaspároknál pedig évi 600 ezer dollár (158 millió forint) lesz az alsó határ.

Az új adókulcsok a kisebb keresetűeknek kedveznek: a legalacsonyabbtól a legmagasabbig a következő adókulcsok lesznek: 10, 12, 22, 24, 32 és 37 százalék.

Csökken az örökösödési adó is, amely jelenleg 40 százalékos mértékű 5,5 millió dollár feletti összegek esetén, házaspároknál 11 millió dollár ez az összeg. Az új törvény értelmében megduplázódik az adómentesen örökölhető érték.

Donald Trump amerikai elnök beszédet mond Mike Pence alelnök (b) és Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke (j2) jelenlétében az adóreform megszavazását ünneplő republikánus összejövetelen a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2017. december 20-án. Forrás: MTI/AP/Carolyn Caster

Az adójóváírásnál is enyhítések lesznek: 12 ezer dollárra emelkedik az összeg, házaspároknál ennek a duplájára, és a gyerekek utáni adójóváírás összegét is megemelik.


A multinacionális vállalatok külföldön megtermelt nyereségének hazahozatalát célozza az adócsomag azon pontja, miszerint

egyszeri, alacsony társasági adót vet ki az offshore pénzekre, illetve más, külföldön befektetett eszközökre.

Az adócsomag felső plafont vezet be a helyi és egy államon belül kivethető adójóváírásokra, és limitálja az ingatlanadót.

Összességében az átfogó reform az egyszerűsítést szolgálja azzal is, hogy megszűntet néhány adóformát.

Az amerikai szenátus a héten megszavazta az előterjesztést, a képviselőháznak azonban ismét szavaznia kell a tervezetről - valószínűleg ez szerdán megtörténik -, mert a szenátus apróbb, mondhatni lényegtelen szabálytalanságokat talált a szövegben, amelyeket törölnie kellett, és így a jogszabály megváltozott.

Az adócsökkentési törvényt Donald Trump elnök várhatóan még a héten aláírja, ezzel törvényerőre emeli.

Mike Pence, az USA alelnöke szerint teljesítették a kampányban tett egyik fontos ígéretüket. Forrás: AFP/Alex Edelman

"Itt az ünneplés ideje, olyan nagy munkát végeztünk, amilyet kormányzat még nem csinált" - fogalmazott Trump, és "rendkívüli embereknek" nevezte a republikánus törvényhozókat.

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az új törvénynek köszönhetően legalább több ezer milliárd dollárral több marad majd az adófizetők zsebében.

Republikánus képviselők azt emelték ki, hogy az új adótörvény értelmében

a gyermekeiket egyedül nevelő anyák 70 százalékos adócsökkentést élvezhetnek,

Mike Pence alelnök pedig hangsúlyozta, hogy az adócsökkentés "csoda a középosztály számára". Pence leszögezte: "elnök úr, ön ma beteljesítette ígéretét, amelyet a gazdaság helyzete miatt küszködő amerikaiak millióinak tett".

Paul Ryan házelnök arra mutatott rá, hogy a republikánusok megtartották választási ígéretüket, Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi csoportjának vezetője pedig az adócsökkentéssel járó munkahelyteremtés fontosságára hívta fel a figyelmet.