Megvan az év legszerencsétlenebb embere, ellenfelet kap a Tesla

2017.12.24. 16:17

A Tesla új ellenfelet kapott, ezúttal az egyik kínai startup próbálja meg lenyomni az elektromos autók királyát. A Nio feleannyiba fog kerülni, mint amerikai vetélytársa. A héten is főszerepet kapott a bitcoin. Egy szerencsétlen informatikus véletlenül 127 millió dollárnyit dobott ki a kukába. Idehaza változatlan maradt az alapkamat és a diákhitelek kamata is. Idén elbúcsúzik a régi 20 ezres, már csak január 1-ig lehet fizetni vele.

Kínában megérkezett a Tesla ellenfele

A kínai startup által gyártott Nio ES8 feleannyiba fog kerülni mint a Tesla csúcsmodellje a Model X. Az autót több terepen is tesztelték és az akkumulátora a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is működni fog.

A kínai elektromos autógyártók számára nagy előny, hogy az állam támogatja őket a politikailag is érzékeny témának számító légszennyezés miatt. Az ES8 akkumulátorát 3 perc lesz kicserélni és a töltőhálózattal sem lesznek gondok.

Véletlenül 38 milliárd forintnak megfelelő bitcoin landolt a kukába

James Howells 75 ezer bitcoint gyűjtött össze, de egy nagytakarítás alkalmával véletlenül kidobta a merevlemezt, amelyen 127 millió dollárnyi bitcoint tárolt. A walesi New Port önkormányzata azonban nem engedte, hogy a szeméttelepet feltúrva keresse az elveszett milliókat.

illusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Manuel Romano

A bitcoin relytélyes tulajdonosa eközben bekerült a világ 50 leggazdagabb embere közé. A Satoshi Nakamoto álnéven ismert személyről gyakorlatilag semmit nem lehet tudni, mégis emberek milliói bíznak az általa készített kriptovalutában.

Csak az év végéig lehet fizetni a régi 20 ezressel

Január 1-jétől már csak a két évvel ezelőtt forgalomba hozott 20 ezresekkel lehet fizetni. A be nem cserélt régi húszezer forintosok nem veszítik el értéküket, a bank- és postafiókokban még három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig díjmentesen átválthatók.

Ez már az újForrás: MTI/Illyés Tibor

A régi tízezer forintosok bevonásáról még nem született döntés, így ezek a bankjegyek az újakkal együtt továbbra is korlátozás nélkül használhatóak.

Megvették a világ legdrágább házát

A világ legdrágább házaként tartják számon a XIV. Lajos kastély névre keresztelt ingatlant, amely a francia Louveciennes nevű településen található. Most végre fény derült a vevő kilétére.

Szalmán szaúdi koronahercegForrás: AFP/Bandar Algaloud

Mohamed bin Szalmán, szaúdi koronaherceg 300 millió dollárért (80 milliárd forintért) vásárolta meg a Párizstól nyugatra fekvő ingatlant. A kastélyt több közvetítőn keresztül került a herceg birtokába.

Megjelentek a beragadt ingatlanok a hazai piacon

Egyre több időbe telik az ingatlanok eladása a VIII. és IX. kerületek ingatlanpiacán, aminek elsősorban az az oka, hogy elszálltak az árakkal az eladók.

illusztrációForrás: Shutterstock

A túlárazottság következtében egyre gyakoribb jelenség, hogy az ingatlanok beragadnak a piacon és a megemelkedett árak miatt egyre jellemzőbbé válik a hitelfelvétel a vevők körében.

Kiderült, hogy az élőfenyő vagy a műfenyő jobb a környezetünknek

Egy friss kutatás szerint sokkal jobb az élőfenyő karácsonyra, mint a műfenyő. Ezek az elemzések arra mutattak rá, hogy sokkal több kárt okoznak a műanyag fák, mintha élő tűlevelű lenne az otthonokban.

illusztráció"Forrás: Trevor Dixon "

Emissziós szempontból sokkal lényegesebb, hogyan hasznosul újra a karácsony után szemétre dobott fenyő, mint az, hogy mennyi üzemanyagot használnak el az ünnepek közeledtével az ipari mennyiségű kivágott fa piacokra szállításához.

Változatlan marad a diákhitel kamata

A Diákhitel1 kamata 2,3 százalék marad a 2018. január 1-je és június 30-a közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 2017. október 1-je óta kamatmentes az állami kamattámogatásnak köszönhetően.

illusztrációForrás: 123rf

A diákhitelben részesültek száma a DK fennállásának 16 éve alatt meghaladta a 387 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig lassan eléri a 327 milliárd forintot.

A gin lenyomta a whiskyt a briteknél

Nagy-Britanniára, főleg a skótok miatt, a whisky hazájaként gondolunk. Azonban a britek sok más alkoholt is előszeretettel fogyasztanak. Az elmúlt években a ginnek sikerült felülkerekednie ősi riválisan.

illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Voloshin311

Az ország kedvenc itala idén a gin lett. A Wine and Spirit Trade Association (WSTA) felmérésében a résztvevők 29 százaléka jelölte meg kedvenc töményeként.

Megszületett a kamatdöntés

Nem történt változás, továbbra is tartja az 1 százalék alatti alapkamatszintet a jegybank. A magyar bérek folyamatosan emelkednek. Továbbá az MNB idén csak 2,5 százalékos inflációval számol. Nőttek a magyar keresetek.

illusztrációFotó: Adrián Zoltán - Origo

Októberben már 12,8 százalékos volt a béremelkedés a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest. A nettó átlagfizetés 196 700 forint volt. Szintén megdőlt az áram csúcsterhelés. A téli maximális rendszerterhelés 6749 megawatt volt a héten, ami a nyári csúcsnál hat százalékkal magasabb, és amely értékkel megdőlt az eddigi téli csúcsterhelés is