A különlegességek kedvelőinek itt az ízesített osztriga

aquaculture Horizontal
This picture taken on October 30, 2017, shows a box of "So'ooh" flavoured oysters in Marennes, southwestern France. No need for lemon or shallot vinegar, the oysters from Marennes raised by Joffrey Dubault are already flavoured, using a novel method concocted by the oyster farmer. / AFP PHOTO / XAVIER LEOTY
Vágólapra másolva!
A 29 éves francia farmer, Joffrey Dubault két hónapja kezdte el árusítani ízesített osztrigáit, hogy egy új generációt fogjon meg termékével. Ugyan a helyiek még nem fedezték fel maguknak az új osztrigát, de Ázsiában nagyon lelkesednek érte.
Vágólapra másolva!

Az ünnepi szezonnak köszönhetően a Marennes-i farm naponta 1-2 tonna osztrigát szállít, ezek citrommal, mogyoróval, édes borral, gyömbérrel vagy málnával vannak ízesítve.

A francia vásárlók azonban még nem kaptak rá a különleges ízekre

– az osztrigák 60 százaléka külföldre megy, például Kínába, Dubajba, Spanyolországba, Belgiumba és Olaszországba.

– mondta Dubault a Bloombergnek adott interjújában. Egy tucat osztriga 15 euróba, az az 5 ezer forintba kerül, és Dubault szerint jövőre kétszeres annyit tud majd értékesíteni,mint idén.

Ízesített osztrigák Forrás: AFP/Xavier Leoty

Ahhoz, hogy az osztrigák elérjék különleges aromájukat, két, vagy akár tizenkét órán át is áztatni kell őket.

Dubault ízesített osztrigáira az áprilisi brüsszeli tenger gyümölcsei vásáron figyeltek fel az ázsiai országok. Ugyanakkor a szomszédos farmokról is vásárolni kell osztrigát, mivel a sajátja az átlaghoz képest kisebb méretű – Dubault farmja mindössze két hektár, míg az átlag francia farmeroké öt hektár.

Joffrey Dubault Forrás: AFP/Xavier Leoty

Franciaországban hét osztriga termelő régió van, ahol több fajta kagylót termesztenek, méretük, formájuk és ízük változik a környezetnek, a talajnak és a víznek megfelelően.