Jövőre még jobb lesz munkaadónak lenni

Varga Mihály
Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!
Levélben köszöntötte a vállalkozókat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A Kamara Online-on is olvasható levélben a tárcavezető részletezte, milyen változásokra számíthatnak a vállalkozások. Szavai szerint minden, a gazdaságfejlesztést érintő területen – az adórendszertől a szakképzésig – a következőkben is vállalkozásaink versenyképességének emelésére koncentrálunk.
Vágólapra másolva!

Ennek megfelelően folytatódik az iparosítási program, de ami minden foglalkoztató számára fontos, hogy folytatja a kormány a köztehercsökkentést is: a következő évben a munkáltatói járulékok nagyobb mértékű csökkentése történik meg.

Mivel a versenyszférában a bruttó átlagkeresetek növekedése az első háromnegyed évben 11,3 százalék volt, a kormány, a szakszervezetek és a vállalati szféra közötti megállapodás szerint 2,5 százalékponttal fog csökkenni a járulékszint, vagyis 2018. január 1-jétől 19,5 százalék lesz a szociális hozzájárulási adó mértéke.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. Forrás: MTI/Soós Lajos

Ez már csak egy százalékponttal magasabb, mint az egyéni járulék mértéke, ám ha a személyi jövedelemadót is idevesszük, akkor a bér után a munkavállalók majdnem kétszer annyit fognak adózni, mint a munkáltatók: 33,5 százalékot.

A munkaadók jövőre is igénybe vehetik a Munkahelyvédelmi Akció lehetőségeit is, vagyis bizonyos munkavállalók felvétele után csökkentett járulékot kell csak fizetniük. A munkáltatók jelenleg havonta átlagosan 900 ezer munkavállaló után veszik igénybe a csökkentett járulékokat, ez 2017 októberéig több mint 591 milliárd forint adókedvezményt jelentett a vállalkozásoknak.