A világ legtehetősebbjei csaknem ezermilliárd dollárral lettek gazdagabbak az idén a Bloomberg hírügynökség listájának adatai szerint.

A Bloomberg hírügynökség milliárdos indexében szereplő 500 legtehetősebb ember együttes vagyona 5300 milliárd dollár volt december 26-án, jóval meghaladva az egy évvel korábbi 4400 milliárd dollárt.

Az idei lista élére Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója került, akinek a vagyona 34,2 milliárd dollárral, 99,6 milliárd dollárra emelkedett.

A korábbi listavezető Bill Gates a második helyre csúszott vissza. A Microsoft alapítójának a vagyona 8,89 milliárd dollárral 91,3 milliárd dollárra nőtt.

Mark Zuckerberg, Jeff Bezos és Bill GatesForrás: AFP

Az első tíz leggazdagabb ember közül hat amerikai (Egyesült Államok), három európai és egy mexikói.

A legtehetősebb három európai közül a leggazdagabb az 500-as lista negyedik helyén álló spanyol Amancio Ortega. Az Inditex textilipari konszern és a Zara ruházati áruházlánc alapítójának a vagyona idén 3,4 milliárd dollárral 75,5 milliárd dollárra emelkedett.

Az ötszáz leggazdagabb ember közül 38 kínai. Közülük is a leggazdagabb az online kereskedelemmel foglalkozó Alibaba alapítója, Jack Ma, akinek a vagyona 12,1 milliárd dollárral 45,4 milliárd dollárra emelkedett. Jack Ma az 500-as lista 17. helyén áll.

A leggazdagabbak közül 159 amerikai, vagyonuk egy év alatt 315 milliárd dollárral 2000 milliárd dollárra emelkedett.

Jack MaForrás: Imaginechina/Tu meifei - Imaginechina/Tu Meifei

Az ötszáz leggazdagabb listáján 27 orosz is található, nekik idén mintegy 27 milliárd dollárral nőtt a vagyonuk.

Közülük a leggazdagabb az ipari termelésben érdekelt Alekszej Mordasov, akinek a vagyona egy év alatt 2,53 milliárd dollárral, 19,5 milliárd dollárra emelkedett.