Az új tanévben is sok lehetőség várja a Pénziránytű Iskolahálózat tagjait

diák, iskolatáska, tanévkezdés, taneszköz,
Hegedűs Hanna fogja olvasókönyvét az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 1.a osztályában.
Vágólapra másolva!
Az idei tanévben először kerül meghirdetésre a Kiemelt Pénziránytű Iskola cím, amelyre a pénzügyi nevelésben kiemelkedő munkát végző intézmények jelentkezését várja az Alapítvány. A címet és a vele járó 50-200 ezer forintos támogatást maximum tíz olyan intézmény nyerheti el, ahol az iskola vagy kollégium 2-5 napos, saját szervezésű pénzügyi projektsorozatot szervez.
Vágólapra másolva!

Először lesz mód jelentkezni – decemberi beadási határidővel – a Pénziránytű Tanári Díj – a pénzügyi nevelés elkötelezett támogatásáért díjra és az ezzel együtt járó támogatásra. Azok a közgazdász, és nem közgazdász végzettségű pedagógusok jelentkezhetnek majd, akik tevékenységeikkel, jó gyakorlatukkal hozzájárulnak a pénzügyi tudatosságra nevelés elősegítéséhez.

Idén is megrendezésre kerül a Részvényfutam online tőzsdejáték a Budapesti Értéktőzsdével együttműködésben, valamint a tanév végi „Pénzre váltható tudás" pénzügyi projektnapok programjával is útra kel az Alapítvány csapata.

Illusztráció Forrás: 123rf

A hagyományosan márciusban esedékes Pénz7 mellett a Kisfilm készítési pályázat beadási határideje is ebben a hónapban lesz, amelyre diák és tanár összetételű csapatok jelentkezhetnek. Ebben a tanévben is két szakmai workshop kerül megtartásra, az első november végén, a második pedig előreláthatólag márciusban.

Újra indulnak a pénzügyi-gazdasági továbbképzések

A Pénziránytű Alapítvány a 2017/2018-as tanévben is ingyenesen biztosítja akkreditált pénzügyi-gazdasági továbbképzéseit több száz általános iskolai és – elsősorban nem közgazdász végzettségű – középiskolai tanár számára.

A képzés célja, hogy segítse a pedagógusokat a Nemzeti Alaptanterv különböző műveltségterületein belül megjelenő gazdasági és pénzügyi neveléssel, valamint az ehhez kötődő készségek fejlesztésével kapcsolatos feladataik ellátásában továbbá jól használható módszertani ötleteket is nyújt, ezzel is segítve a résztvevő tanárok gyakorlati munkáját.

A 2016/2017-es tanévben már 321 pedagógus vett részt a Pénzügyek a hétköznapokban – a gazdasági, pénzügyi ismeretek tanítási lehetőségei az általános iskola felső tagozatán című képzésen, kiemelkedő elégedettséggel. „Mindennapi pénzügyeink" – a gazdasági, pénzügyi ismeretek tanítási lehetőségei a középfokú köznevelési intézményekben című képzésen 2015-ősze óta már több, mint 1300 tanár vett részt.

Pénzügyi hét Miskolc diákjainak

A miskolci fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében összefogott a város vezetése és a Pénziránytű Alapítvány. Egy héten keresztül a helyi általános és középiskolások játékos, interaktív foglakozásokon ismerkedtek a pénzügyekkel.

– mondta Czapák Dóra, a Pénziránytű Alapítvány ügyvezető igazgatója, az országban elsőként Miskolcon megrendezett Pénzügyi hét zárásaként megrendezett szakmai napon. Szeptember 25. és 28. között öt miskolci általános iskolában és két gimnáziumban zajlottak az interaktív foglalkozások, amelyek célja az volt, hogy már fiatal korban a pénzügyi tudatosság, a felelős döntések meghozatala felé tereljék a gyerekeket.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Magyar Nemzeti Bank támogatásával a magyar lakosság pénzügyi kultúrájára vonatkozóan, az OECD ajánlások és módszertan alapján a Pénziránytű Alapítvány rendszeresen végez felméréseket, kutatásokat, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy

Magyarországon mind a lakosság pénzügyi ismereteit, mind pedig azok gyakorlati alkalmazását tekintve elmaradás tapasztalható a fejlett országokhoz képest.

A kutatás eredményeit feldolgozó legújabb tanulmány rámutat, hogy a fiatalok körében van egy pénzügyileg különösen sérülékeny csoport, amelyre oda kell figyelni. A pénzügyi ismeretek megszerzését már az iskolában el kell kezdeni annak érdekében, hogy a fiatalok ésszerűen gazdálkodjanak, és megismerjék a pénz világát.