A böngésző, amely a Google-t is lenyomja

Google nexus android okostelefon
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 29: An attendee looks at a display of new Google devices during a Google media event on September 29, 2015 in San Francisco, California. Google unveiled its 2015 smartphone lineup, the Nexus 5x and Nexus 6P, the new Chromecast and new Android 6.0 Marshmallow software features. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Jelenleg senki sem kérdőjelezi meg a Google böngészőjének, a Chrome-nak a piacvezető szerepét. Azonban az emberek becsatornázása az internet világában a Föld fejlődő térségeiben folyamatosan zajlik, és arrafelé inkább egy másik böngésző népszerű. Ennek oka, hogy a kínai fejlesztésű UC Browser kisebb, kevesebb memóriát használ, így az olcsó telefonokon is jól fut.
Vágólapra másolva!

A Google kétségkívül a világ legnépszerűbb internetes keresőmotorja. Az oldal annyira a fejlett társadalmak hétköznapjaivá vált, már senki nem lepődik meg azon, hogy a legtöbb országnak saját elfogadott kifejezése van a guglizásra.

Hogy pontosan mennyire sokat használják a Google-t, azt jól szemlélteti, hogy másodpercenként 40 ezer,

azaz naponta összesen 3,5 milliárd keresés megy át a rendszeren,

ami 1200 milliárdnak felel meg egy évben – írja az Internetlivestats.com.

A keresőmotor sikerére alapozva indult el anno a Google saját böngészője, a Chrome, amely mára piacvezetőnek számít,

az emberek 55 százaléka ezen a platformon internetezik.

A Google/Chrome megléte a világ fejlett régióiban már-már alapnak számít, azonban azokon a helyeken, ahol az internet még csak most tör utat magának, ez koránt sem ilyen egyértelmű.

Google eszközök a falon egy San Franciscó-i kiállításon Forrás: AFP/Justin Sullivan

Korábban terjedelmes cikket írtunk arról, hogy egy teljesen új társadalmi réteg lép be az internetezők világába, akik teljesen másképp használják már a világhálót. Mivel nem, vagy csak nehézkesen tudnak írni-olvasni, ezért ők nem e-mailt használnak és nem chatelnek egymással, hanem hangazonosítás révén kommunikálnak.

A következő egymilliárd internetfelhasználó miatt teljesen kihalhat a mobilon gépelés.

Ezt próbálja kihasználni az Alibaba egyik leányvállalata, az UC Browser üzemeltetője is, amely felhasználók százmilliójához juthat el Kínában, Indiában és a délkelet-ázsiai régióban.
Az UC Browser annyira népszerű több feltörekvő országban, hogy már több felhasználója van, mint a Google-nak – írja a Wall Street Journal.

A siker titka, hogy a kereső az olcsó okostelefonok többségén telepítve van, amelynek előnye a Chrome böngészővel szemben,

hogy gyorsabban fut ezeken a készülékeken, és kevesebb memóriát használ.

Míg a Chrome alkalmazás mérete 125 megabájt, addig az UC Browser 31 MB. Bár a különbség csak 94 MB, de egy szerényebb mobil esetén ez is döntő lehet. Míg az Egyesült Államokban a 32 GB-os tárhely a standard, Ázsiában az átlagos méret 12 GB.

Népszerű alkalmazások Indiában, a sárga mókus logó az UC Browser Forrás: Origo

Az UC Browsernek jelenleg 430 millió felhasználója van világszerte,

de ez a szám vélhetően rohamosan emelkedik majd a következő évtizedben. Ennek oka, hogy az 1,3 milliárd lakosú India népességének mindössze 30 százaléka „online", míg a 250 millió fős Indonéziában a lakosság háromnegyede még nem internetfelhasználó.

Indiában az emberek 51 százaléka már UC Browsert használ (30 százalék Chrome),

de Indonéziában is ázsiai fejlesztésű böngésző az első. Itt 41 százalékos az UC, míg 32 százalékos a Chrome részesedése.

Persze van egy másik nagyon fontos piac, ahol szintén nem a Google az uralkodó, igaz itt nem az UC verte meg a Chrome böngészőt. A StatCounter szerint

az Egyesült Államokban a lakosság 52 százaléka az Apple böngészőjét, a Safarit használja,

míg a Chrome-ot 39 százalék. Nem meglepő, de itt az UC 1 százalék alatt áll.

Az Apple Safari az USA-ban az első helyen áll Forrás: Apple

A StatCounter 55 százalékra teszi a Chrome globális részesedését, míg a kínai böngészőt 8,67 százalékra, előrébb, mint a Firefoxot (5,47), az Operát (4,02) vagy az Internet Explorert (3,37). A második helyen a Safari áll 14,83 százalékkal.

Ha csak a mobilos böngészéseket nézzük, akkor a következőképp áll a piac:

Source: StatCounter Global Stats - Browser Market Share

Ezen az látszik, hogy a Chrome 50 százalék alatt található, míg az UC és a Safari fej-fej mellett halad.

Érdekesség, hogy bár az UC kínai fejlesztés, az országban mégis a Chrome az úr 54 százalékkal, míg az UC 17 százalékot ér el.