Bezuhant a cégtörlések száma 2017-ben

építőipar, növekedés, 2017
Vágólapra másolva!
Magyarországon egyre kevesebb cég szűnik meg, de még így is több, mint ahány újat alapítanak. Az olló lassan zárul, ami leginkább az építőipari vállalatok gyarapodásának köszönhető.
Vágólapra másolva!

2017-ben a cégalapítások száma 1,8 százalékkal növekedett – derül ki a Bisnode sajtóközleményéből. Ez jelentősen elmarad a tavalyi 5,3 százalékos emelkedéstől.

Az 5 éves lejtmenet miatt 2015-re 25 ezer alá csökkent az új cégek száma, majd megfordult a trend, és 2016-ban 26,3 ezerre,

2017-ben pedig közel 26,8 ezerre emelkedett.

A növekvő cégalapítás szám mellett további jó hír, hogy a cégmegszűnések száma 15,3 százalékkal csökkent. Ez kiemelkedően magas a 2016 folyamán mért 2,68 százalékos csökkenéshez képest.

A megszűnő cégek száma 41,4 ezer volt 2017-ben.

Közeledik egymáshoz a két adat Forrás: Bisnode

A pozitív tendencia oka az újonnan induló cégtörlési eljárások számának mérséklődésében keresendő, hiszen már 2016 folyamán jelentős csökkenésnek indult mind a felszámolások, mind a kényszertörlések száma hazánkban. Ez a trend tovább folytatódott 2017-ben is, olyannyira, hogy a végelszámolások növekvő száma sem tudta ellensúlyozni a nemfizetési eljárások visszaesésének pozitív hatásait.

Emiatt a cégalapítások és cégtörlések száma közeledett egymáshoz.

A két pozitív trend ellenére azonban összességében újabb 1,22 százalékkal csökkent a működő cégek száma Magyarországon.

Év végén 511 249 céget tartottak nyilván Magyarországon,

ami még mindig jóval magasabb a válság előtt mért értékeknél.

Tekintve, hogy 2017-ben átlagosan 9,3 százalékkal csökkent a cégmegszüntetési eljárások (felszámolás, csőd, kényszertörlés, végelszámolás) száma,

– emeli ki Keleti József, a Bisnode Magyarország country managere.

Lassuló csökkenés figyelhető meg Forrás: Bisnode

Az egyes iparágak cégszámainak alakulását vizsgálva elmondható, hogy mindössze hat ágazatban növekedett a működő cégek száma 2017-ben.

Kiugróan magas növekedés jellemezte az építőipart,

melyet a kommunális tevékenységet, valamint a gépjármű kereskedelmet folytató cégek követtek (126-tal és 81-gyel magasabb cégszámmal).

Az ingatlanügyletekkel, vegyi anyag gyártással, illetve közigazgatással, védelemmel, kötelező társadalombiztosítással foglalkozó cégek száma minimális mértékben növekedett.

A Bisnode adatai alapján továbbra is

a legtöbb vállalkozás szakmai, tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozik, a működő cégek száma ebben a szektorban megközelíti a 85 ezret.

A dobogó másik két helyén az ugyancsak népszerű kiskereskedelem és az építőipar áll, közel 55 és 47 ezer társasággal. Több mint 40 ezres cégszámmal büszkélkedhet még a nagykereskedelmi és az ingatlanszektor is.

Egyre több az építőipari vállalat Forrás: DDC

Az új cégek számának alakulását tekintve ugyancsak szembeötlő az építőipar fölénye.

Az új cégek száma egy év leforgása alatt több mint 28 százalékkal emelkedett. A rangsor második és harmadik helyezett iparágaiban – a gumitermék gyártásban, valamint a nemfém ásványi termékek gyártásában – „mindössze" 14,9 és 10,1 százalékos növekedés történt.

Ugyancsak kiemelendő, hogy tízre növekedett azon szektorok száma, melyek több mint ezer új céggel gyarapodtak 2017-ben. Az új belépő, a szállítás, raktározás területe, ahol az új cégek számának 7 százalékos növekedése vezetett a toplistás helyezéshez. Az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek körében 4 százalékkal, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységű, valamint a kiskereskedelmi cégek körében 2-2 százalékkal mérséklődött a cégalapítási kedv, de még így is bőven meghaladta az ezret az új vállalkozások száma.