Bezuhant a cégtörlések száma 2017-ben

2018.01.02. 10:33

Magyarországon egyre kevesebb cég szűnik meg, de még így is több, mint ahány újat alapítanak. Az olló lassan zárul, ami leginkább az építőipari vállalatok gyarapodásának köszönhető.

2017-ben a cégalapítások száma 1,8 százalékkal növekedett – derül ki a Bisnode sajtóközleményéből. Ez jelentősen elmarad a tavalyi 5,3 százalékos emelkedéstől.

Az 5 éves lejtmenet miatt 2015-re 25 ezer alá csökkent az új cégek száma, majd megfordult a trend, és 2016-ban 26,3 ezerre, 2017-ben pedig közel 26,8 ezerre emelkedett.

A növekvő cégalapítás szám mellett további jó hír, hogy a cégmegszűnések száma 15,3 százalékkal csökkent. Ez kiemelkedően magas a 2016 folyamán mért 2,68 százalékos csökkenéshez képest.

A megszűnő cégek száma 41,4 ezer volt 2017-ben.

Közeledik egymáshoz a két adatForrás: Bisnode

A pozitív tendencia oka az újonnan induló cégtörlési eljárások számának mérséklődésében keresendő, hiszen már 2016 folyamán jelentős csökkenésnek indult mind a felszámolások, mind a kényszertörlések száma hazánkban. Ez a trend tovább folytatódott 2017-ben is, olyannyira, hogy a végelszámolások növekvő száma sem tudta ellensúlyozni a nemfizetési eljárások visszaesésének pozitív hatásait.

Emiatt a cégalapítások és cégtörlések száma közeledett egymáshoz.

A két pozitív trend ellenére azonban összességében újabb 1,22 százalékkal csökkent a működő cégek száma Magyarországon.

Év végén 511 249 céget tartottak nyilván Magyarországon, ami még mindig jóval magasabb a válság előtt mért értékeknél.

Tekintve, hogy 2017-ben átlagosan 9,3 százalékkal csökkent a cégmegszüntetési eljárások (felszámolás, csőd, kényszertörlés, végelszámolás) száma, a 2018-as évben a cégszámok alakulásában továbbra is lassuló ütemű csökkenés várható – emeli ki Keleti József, a Bisnode Magyarország country managere.

Lassuló csökkenés figyelhető megForrás: Bisnode

Az egyes iparágak cégszámainak alakulását vizsgálva elmondható, hogy mindössze hat ágazatban növekedett a működő cégek száma 2017-ben.

Kiugróan magas növekedés jellemezte az építőipart, melyet a kommunális tevékenységet, valamint a gépjármű kereskedelmet folytató cégek követtek (126-tal és 81-gyel magasabb cégszámmal).

Az ingatlanügyletekkel, vegyi anyag gyártással, illetve közigazgatással, védelemmel, kötelező társadalombiztosítással foglalkozó cégek száma minimális mértékben növekedett.

A Bisnode adatai alapján továbbra is a legtöbb vállalkozás szakmai, tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozik, a működő cégek száma ebben a szektorban megközelíti a 85 ezret. A dobogó másik két helyén az ugyancsak népszerű kiskereskedelem és az építőipar áll, közel 55 és 47 ezer társasággal. Több mint 40 ezres cégszámmal büszkélkedhet még a nagykereskedelmi és az ingatlanszektor is.

Egyre több az építőipari vállalatForrás: DDC

Az új cégek számának alakulását tekintve ugyancsak szembeötlő az építőipar fölénye.

Az új cégek száma egy év leforgása alatt több mint 28 százalékkal emelkedett. A rangsor második és harmadik helyezett iparágaiban – a gumitermék gyártásban, valamint a nemfém ásványi termékek gyártásában – „mindössze" 14,9 és 10,1 százalékos növekedés történt.

Ugyancsak kiemelendő, hogy tízre növekedett azon szektorok száma, melyek több mint ezer új céggel gyarapodtak 2017-ben. Az új belépő, a szállítás, raktározás területe, ahol az új cégek számának 7 százalékos növekedése vezetett a toplistás helyezéshez. Az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek körében 4 százalékkal, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységű, valamint a kiskereskedelmi cégek körében 2-2 százalékkal mérséklődött a cégalapítási kedv, de még így is bőven meghaladta az ezret az új vállalkozások száma.