Budapest igenis olcsó

Budapest, panoráma
Budapest, 2012. július 20. Kilátás a Gellért-hegyről a Duna belvárosi szakaszára és a Széchenyi Lánchídra. A háttérben a Margit híd, a Margitsziget és Óbuda részlete. Jobbra az id. Antall József rakpart és az Országház részlete. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Budapest lakásárai olcsónak számítanak az európai fővárosok között. A magyar fővárosnál csak a horvát, a szerb, a bolgár, a ciprusi és a román az olcsóbb. Ugyanakkor a budapesti lakásár kevésbé megfizethető az itt élők számára, mint a prágai vagy varsóiak számára. Budapesten a használt lakásokért 884 ezret, az újakért 1,4-1,8 millió forintot fizetnek négyzetméterenként és ez a harmada, negyede Európa pénzügyi és gazdasági fővárosaiban tapasztalható árainak, összegzi az Otthon Centrum.
Vágólapra másolva!

Az Otthon Centrum és a Global Property Monitor fővárosokra és nagy pénzügyi központokra fókuszáló elemzése szerint Budapest továbbra is olcsónak számít európai összehasonlításban. A legdrágább lakások Svájc (Zürich, Genf, Bázel), az Egyesült Királyság (London) és Franciaország (Párizs) fővárosában, illetve fontosabb pénzügyi központjaiban találhatók, ahol átlagosan 7000 – 13000 EUR (2,1 – 4,0 millió Ft), illetve Londonban még ennél is drágább, 20.190 EUR,

azaz mintegy 6,3 millió Ft a lakások négyzetméterre vetített ára.

Forrás: Otthon Centrum

A 2017 január – november között az Otthon Centrum közreműködésével megkötött adásvételi szerződések alapján a fővárosban az V. kerületben kellett a legtöbbet fizetni a lakásvásárlóknak: a használt lakások egy négyzetmétere átlagosan 884 ezer forintért (2850 EUR/négyzetméter), míg az új építésű lakások ennél lényegesen magasabb, 1,4 – 1,8 milliós négyzetméteráron keltek el (4515 – 5800 EUR/négyzetméter).

A belső pesti kerületekben 460 – 580 ezer forint körül (1.480 – 1.870 EUR/négyzetméter ), Budán a II., XI,XII. kerületekben 540-560 ezer forint (1.740-1.810 EUR/négyzetméter ) volt a használt tégla társasházi lakások fajlagos ára. Az új építésű lakások ennél 30-40 százalékkal magasabb átlagáron keltek el, de egyes luxus projektek milliós vagy azt meghaladó áron kínálják lakásaikat.

A közép-európai fővárosok között Bécs a legdrágább,

az osztrák statisztikák szerint négyzetméterenként, elhelyezkedéstől függően 3500 – 7500 eurót (1,1-2,3 millió forintot) kell fizetni átlagosan. A Bank Austria adatai szerint az elmúlt két év nagyon dinamikus növekedése jelentős mértékben csökkent az év elején, mára stabilizálódni látszanak a bécsi lakásárak.

Forrás: Otthon Centrum

A Lengyel Nemzeti Bank adatai szerint Varsóban az átlagos lakásár alig változott az elmúlt egy évben, forintra átszámolva 580 ezer Ft/m2 volt 2017 első félévében. A numbeo.com aktuális adata szerint a belvárosban ennél magasabbak az árak, 785 ezer Ft-nak megfelelő zlotyt adnak egy négyzetméterért a vásárlók, míg a külső kerületekben 520 ezer Ft/négyzetméter az átlagár.

Prágában, szintén a numbeo.com adatai szerint, a belvárosban 1,2 millió Ft/négyzetméter, a külsőkerületekben 784 ezer Ft/négyzetméter a lakások átlagos ára

Pozsonyban pedig elhelyezkedéstől függően 1910 – 2650 eurót (590-820 ezer forintot) kell fizetni egy lakás négyzetméteréért átlagosan. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint egy év alatt 4,5% volt az átlagos lakásár emelkedés a pozsonyi régióban.

Forrás: Otthon Centrum

A fenti statisztikák alapján a 2014-től kezdődött lakáspiaci fellendülés nyomán az árakat tekintve a magyar főváros egyértelműen felzárkózik a visegrádi országok fővárosaihoz és a prémium szegmensben már közelít Bécshez is - az átlagos lakások tekintetében azonban az átlagos árszint még alatta marad az osztrák fővárosnak.

A lakásárakkal ellentétben az átlagos jövedelmet (nettó fizetéseket) tekintve a jobseurope.net felmérése szerint Budapest igencsak a sor végén áll.

Jelenleg Varsóban, Prágában, Pozsonyban is magasabb az elkölthető nettó havi jövedelem átlaga, mint a magyar fővárosban, Bécsről nem beszélve, ahol többszörös az átlagfizetés a budapestinél. Ez pedig azt is jelenti, hogy a fővárosi lakásár kevésbé megfizethető az itt élők számára, mint a prágai vagy varsói árak az ott élők számára.

illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

A fajlagos lakásárat a havi jövedelemmel összevetve a legkevésbé megfizethető lakások Londonban, Bécsben, Rómában és Párizsban találhatók, Budapest a középmezőnybe tartozik Lisszabonnal, megelőzve Prágát, Pozsonyt, Varsót. A legkedvezőbb értéket Berlin, Koppenhága, Brüsszel és Zágráb mutatja, ahol a havi nettó átlagos jövedelem másfél-kétszerese az átlagos lakás négyzetméterár.