A Széchenyi Tőkealap-kezelő lett a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap kezelője

2018.01.03. 10:46

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap alapkezelőjének kiválasztására kiírt pályázat nyertese a Széchenyi Tőkealap-kezelő lett.

"Az alapkezelő feladata a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, megerősítése, és a tőzsdei megjelenésüket elősegítő tőkebefektetések megvalósítása lesz" - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A 13 milliárd forintos támogatásból az alapkezelőnek törekednie kell, hogy évente 4-8 - a pályázati kiírás feltételeinek megfelelő - mikro-, kis- és középvállalkozást bevezessenek a hazai multilaterális kereskedési platform (Multilateral Trading Facility) piacon, illetve az arra alkalmasak - magasabb kereskedési kategóriában - nyilvános tranzakciót is megvalósítsanak a tőzsdén.

A kiválasztott kkv-k bármilyen szektorból és az ország egész területéről élhetnek a finanszírozási lehetőséggel.

Az alap mögötti tőkeprogram egyrészt támogatja a hazai vállalkozások fejlesztését, versenyképességük és hatékonyságuk javítását, hozzájárulhat új piacok eléréséhez, meglévő termékpaletta bővítéséhez, illetve elősegítheti a meglévő működés javítását és új ügyfelek megszerzését.

Kisvállalkozások tőzsdére jutását támogatjákdreamstime

Másrészt ettől elválaszthatatlan célja, hogy növelje a hazai tőkepiacon, elsősorban a Budapesti Értéktőzsdén megjelenő hazai kis- és középvállalatok számát, ezzel hozzájárulva a finanszírozási eszközök diverzifikációjához, hatékony forrás-bevonási lehetőséget biztosítva a magas növekedési potenciállal rendelkező, nemzetközi piacra lépésre érett és további növekedésre képes vállalkozások számára.