Ezeket a szabálytalanságokat találták a biztonsági őröknél

biztonsági őr
Vágólapra másolva!
A személy- és vagyonvédelmi ágazatot ellenőrizte a munkaügyi hatóság, az eredmények lesújtóak. Nem ritka a túldolgoztatott, nem kifizetett, portásnak bejelentett dolgozó.
Vágólapra másolva!

2017 október és november között tartotta a munkaügyi hatóság a személy- és vagyonvédelmi ágazatot érintő vizsgálatát, amikor 1026 céget és annak 2592 dolgozóját ellenőrizték - írja a Napi.hu.

Az eredmény önmagáért beszél:

a cégek 76 százalékánál és a munkavállalók 68 százalékánál találtak jogsértést.

A hatóság szerint ez nem annyira meglepő, mivel "az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai a célvizsgálat során is visszatükröződtek", így a területen dolgozók továbbra is "kiszolgáltatott helyzetükről és az ágazatban jellemző bizonytalanságokról" számoltak be.

Néha megtalálni sem egyszerű az ebben iparágban dolgozókat: a munkáltatók egy része ugyanis székhely-szolgáltatást vesz igénybe, az ügyvezetők pedig sokszor nem magyarok, hanem szerbek, románok vagy ukránok. Ez önmagában még nem lenne gond, ám az már igen, hogy ezek a cégek igyekeznek elkerülni az együttműködést a hatósággal. Ennek oka, hogy a jogsértéseket legtöbbször tudatosan követik el.

Szabálytalanságok a biztonsági őrök foglalkoztatásánál Forrás: Shutterstock

Bár vannak pozitív példák is az ágazatban, a többség nem rendelkezik írásba foglalt munkaszerződéssel, nincs bejelentve, és nem foglalkoztatják hosszú távon. A munkavállalók jellemzően háromhavonta munkahelyet váltanak, így állandóan próbaidőben dolgoznak.

Feketefoglalkoztatás az ellenőrzött cégek 14 százalékánál volt probléma, be nem jelentett dolgozót az ügyek közel felénél találtak, sok esetben munkaszerződés nélkül.

Sok gond volt még a hiányos, hamis, vagy nem vezetett munkaidő-nyilvántartással, így sokszor például a megengedett napi maximális értéknél többet dolgoztatták a munkavállalókat.

Biztonsági őr Forrás: Shutterstock

Tipikus csalás az is, hogy bár a munkáltatók megkövetelték a munkavállalóktól a vagyonőr szakképzettséget, de a munkaszerződésben nem vagyonőr munkakört tüntettek fel, így alapbérként sem a garantált bérminimumot biztosították a munkavállalóknak.