Új, beruházásokhoz kapcsolódó veszteségleírás a kivában

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
Creative businesswoman gesturing at computer in office.
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium egy hónappal ezelőtt közölt kimutatása szerint mintegy 70 ezer vállalkozásnak lehet érdemes 2018-tól áttérni a kiva szerinti adózásra. Már 2016 decemberében kiderült, hogy 2018-tól 13 százalék lesz a kiva mértéke, a 2017 őszi adótörvény-módosítások keretében pedig elsősorban a veszteségleírási szabályokat módosította a jogalkotó, melyeket már a 2017 évről szóló éves adóbevallás elkészítésekor is alkalmazni kell.
Vágólapra másolva!

A 2017 novemberi törvénymódosítás óta a 2012. évi CXLVII. törvény az új beruházások kapcsán a korábbinál is előnyösebb szabályozást tartalmaz a veszteségleírásban - írja az Adózóna. Továbbra is a teljes adóalap csökkenthető az adóévi kifizetések összegéig a beszerzett, előállított, korábban még használatba nem vett tárgyi eszközzel (beruházással), szellemi termékkel.

Változások a kiva veszteségleírási szabályaiban Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

2017-től azonban már nemcsak a tárgyévet követő adóévek, hanem a beruházás kifizetésének éve adóalapjából is érvényesítendő az elhatárolt veszteség és a tárgyévi negatív korrigált osztalék- és tőkeműveletek eredménye, azaz

új beruházás esetén a beruházás tárgyévi kifizetésének összegéig lehetőség nyílik az azonnali veszteségleírásra.

Látható, hogy az új beruházásokkal kapcsolatos adóévi kifizetés összege az a maximális korlát, ameddig a tárgyévi és az azt követő évek adóalapja csökkenthető. Továbbra sem feltétel az, hogy az új beruházást az adóévben rendeltetésszerűen használatba vegyék.

Az adóévi adóalap-csökkentésként felhasznált adóévi negatív egyenleg természetesen már nem használható fel a következő adóévek pozitív adóalapjának csökkentésére.

Általánosságban véve vonzó lehet a kiva mindazon vállalkozások számára, ahol jelentős a bérköltség, de azok számára is, ahol a vállalkozásban képződött nyereséget a tagok nem rendelik osztalékként kifizetni, hanem azt a vállalkozásban tartják, abba visszaforgatják.