Ezek fenyegetik a világ második legnagyobb gazdaságát

kínai gazdasági fejlődés, építkezések, Peking
View of the permanent headquarters of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) under construction in Beijing, China, 26 December 2017. The permanent headquarters of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) was located in the north of Beijing, between the Olympic Forest Park and the iconic Bird's Nest Stadium, with construction expected to be completed by the end of 2019. The AIIB is a not-for-profit bank initiated by China and supported by a wide range of countries and regions. With authorized capital of 100 billion U.S. dollars, it aims to provide financing for infrastructure improvement in Asia.
Vágólapra másolva!
Tavaly csak hatalmas mértékű eladósodás árán bővülhetett 1990 óta a legnagyobb mértékben a kínai gazdaság. A legfőbb kockázatot jelenleg a pénzügyi szektor, az ingatlanárak és az építőipar jelenti: több nagyvárosban csak az építőipari vállalatokhoz fűződő adósság meghaladja a város teljes GDP-jét. A három legnagyobb fenyegetettségnek az adósságot, a szegénységet és a környezetszennyezést tekinti a kínai vezetés, amely inkább visszavenne a gazdasági növekedés üteméből az egyensúly javára.
Vágólapra másolva!

A vártnál sokkal jobb évet zárt a kínai gazdaság tavaly: a gazdaság 1990 óta nem látott ütemben bővül, teljes gőzzel építik külföldön az Új Selyemutat, mindezért azonban súlyos árat fizet a következő generáció. Az éves szinten kimagasló, 6,8 százalékos növekedés jelentős részben az olcsó hiteleknek és a pénzbőségnek köszönhető:

kínai statisztikai számítások szerint is a GDP 320 százalékát éri el az adósság aránya 2022-re.

A hitelezést ugyan már szeretné visszafogni a központi vezetés, de a bankszektor részleges megnyitása a külföldi befektetők előtt előreláthatóan további felfutást eredményezhet, márpedig az építőiparban már nem is kérdés, hogy ingatlanpiaci lufit fújnak.

Hszi Csin-ping elnök a Kínai Kommunista Párt december végi ülésén: a túlzott hitelezés, a szegénység és a környezetszennyezés elleni küzdelem a három hivatalos fő cél erre az évre. Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Ding Lin

Egyes nagyvárosokban az építőipari vállalatok eladósodottsága meghaladja a több mint tízmilliós lakosságú megapoliszok teljes éves gazdasági teljesítményét, miközben a valóban hitelképes ügyfelek száma nem emelkedik gyors tempóban.

A Bloomberg legfrissebb felmérése szerint az ingatlancégeknél, illetve az ingatlanalapú kötvények területén várható a legtöbb bedőlés a következő években.

A kínai központi bank figyelmeztetése ellenére virágzik a szabályozatlan árnyékbankrendszer, és az online befektetési piacon terjednek a piramisjátékok. A hitelezés gyors visszafogása ugyanakkor nem jelenthet gyógyírt a problémára, sőt dominóhatást okozva boríthatja akár az egész rendszert.

A pártvezetés ezért azokban a nagyvárosokban, ahol a realitástól nyilvánvalóan elszakadtak az ingatlanárak inkább hitelezési plafont vezet be, feltételeket szabva, kinek lehet saját ingatlana az adott településen.

A legnagyobb kihívást az amerikai Fed kamatemelései és a dollár erősödése jelenthetik a jüan számára: egyrészt a nemzetközi hitelforrások drágulása, másrészt a kínai tőkekimentés veszélye miatt.

A párt egyébként három fő célt határozott meg erre az évre:

a belső eladósodás kordában tartását, valamint a szegénység és a környezetszennyezés elleni küzdelmet.


A legfrissebb kimutatások szerint már tavaly is Kína állította elő a legtöbb megújuló energiát, ez azonban egy lakosra vetítve, illetve az ország teljes energiafelhasználásában még mindig csekély hányadot jelent.

Pekingben az építőipar adóssága elérte a város GDP-jének 120 százalékát Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Lu Hanxin

Erre az évre az elemzők többsége 6,5 százalékos növekedési ütemet várnak a kínai gazdaságtól, amivel simán

teljesíthető az a korábban kitűzött cél, amely 2010 és 2020 között a GDP megduplázódásával számol.

A kínai gazdaságot fenyegető egyensúlytalanságokat azonban még a GDP-növekedés visszafogásának árán is kezelni kell, a túlzott eladósodás kockázata ugyanis a világ második legnagyobb gazdaságának pénzügyi sérülékenységét veszélyes szintre emelheti.

A felszínen egyelőre minden a legnagyobb rendben van: magas az új megrendelések állománya és a beszerzési vezetők bizalmi indexe, a pénzügyi egyensúlytalanságokat azonban még a hivatalos elemzések is elismerik.

A pénzügyi felügyelet fellépése többek között a tőkekivitel miatt is elkerülhetetlen, a bizonytalan környezetben ugyanis egyre többen a dollárt választják befektetésként a jüan helyett.

Az Ázsiai Infrastrukturális és Befektetési Bank (IIB) pekingi épületének építése tavaly decemberben. A bank tőkéje 100 milliárd dollár, és elsősorban az Új Selyemút beruházásaira jött létre. Forrás: AFP/Imaginechina/Pan Zhiwang

A Fed kamatemelései és az amerikai adócsökkentések ugyanis csak erősítik a dollárt hosszú távon.

A gazdasági fejlődés ütemének fenntartásához ugyanakkor a hitelezés további emelkedésére van szükség, kérdés, sikerül-e megtalálni az arany középutat.

Ugyanez a helyzet a jüan árfolyamával: az export növekedéséhez egyrészt kell a gyengébb fizetőeszköz, a jüan értékvesztése miatti tőkekimenekítés veszélye ugyanakkor ennek határt szab. A központi bank mindenesetre megdrágította a bankok közötti hitelek árát, ezt azonban csak nagyon óvatos lépésekben lehet folytatni.