Nagy projektekre adhat pénzt a magyar-lengyel bank

Orbán Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Budapest, 2018. január 3. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kezet fog a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. január 3-án. A december 11-én hivatalba lépett új lengyel miniszterelnök első hivatalos külföldi kétoldalú látogatására érkezett Magyarországra. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Közös regionális fejlesztési bank alapításáról tárgyal Lengyelország és Magyarország. Arra használnák, hogy nagy közép-európai infrastrukturális fejlesztéseket finanszírozzanak.
Vágólapra másolva!

Közös regionális fejlesztési bank alapításáról tárgyal Lengyelország és Magyarország - jelentette be szerdán Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A bank infrastrukturális beruházásokat pénzelne a közép-európai térségben, és a tervek szerint alapítói bevonnák Szlovákiát és Csehországot is a pénzügyi projektbe.

Morawiecki közvetlenül azután beszélt a bank tervéről, hogy hazaérkezett Budapestről, ahol tárgyalt magyar kollégájával, Orbán Viktorral gazdasági és politikai együttműködésről.

Budapest, 2018. január 3. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kezet fog a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Beszéltünk egy visegrádi fejlesztési bankról. Ha a csehek és a szlovákok pozitívan válaszolnak, gyorsan létre tudjuk hozni a pénzintézetet" - mondta a lengyel kormányfő, de további részleteket nem közölt.

A Portfolio.hu elemzése alapján a közös fejlesztési banknak elsősorban regionális, részben vagy egészben állami nagyprojektek esetében lehet előnye.