Az alvilág újabb pénz után néz

2018.01.07. 16:33

2018 első hetében kiderült, hogy egy eddig sokak számára ismeretlen kínai cég hogyan kerekedett a Google fölé. Megmutattuk, hogy melyik az a város, ahol kizárólag elektromos buszok közlekednek. Az eredmény meglepő. Ez az idei év első gazdasági összefoglalója.

A UC Browser még a Google-t is lenyomja

A Google hatalmas népszerűségnek örvend szerte a világon. Ezt jól példázza, hogy másodpercenként 40 ezer, napi szinten pedig 3,5 milliárd keresés megy át a rendszeren.

illusztrációForrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A UC Browser ennek ellenére is nagyon népszerű Kínában. A siker titka, hogy az olcsó okostelefonok többségére telepítve van. Emellett ezeken a készülékeken gyorsabban is fut és kevesebb memóriát használ el.

Kitört az elektromos buszok forradalma

A kínai Sencsen városának sikerült megoldani, hogy az utcán kizárólag elektromos buszok közlekedjenek. Jelenleg összesen 16 359 ilyen jármű mozog az utakon, ami több, mint öt amerikai nagyváros teljes buszállománya.

illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Stringer

A városban összesen 510 nagyobb töltőállomás található, a buszokat pedig két óra alatt teljesen fel lehet tölteni. A megoldásnak köszönhetően évente 1,35 millió tonnával csökkent Sencsen szén-dioxid-kibocsátása.

Történelmi mélységben a magyar munkanélküliség

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a magyar munkanélküliségre és foglalkoztatottságra vonatkozó adatokat. Eszerint soha nem volt ilyen kevés munkanélküli Magyarországon.

illusztrációForrás: MTI/Ujvári Sándor

A KSH adataiból kiderült, hogy a 2017 szeptember–novemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 30 ezer fővel, 178 ezerre csökkent. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos.

Jól alakulnak a munkaszüneti napok 2018-ban

Nagyon szerencsésen alakulnak a munkaszüneti napok 2018-ban, hiszen összesen 9 hosszú hétvége lesz. Kicsit árnyal a képen, hogy ebből hat alkalommal kell ledolgozni egy áthelyezett pihenőnapot szombaton.

illusztrációForrás: Thinkstock

Ez rekordnak számít, hiszen minden munkaszüneti nap egybevonható egy hétvégével. Hasonlóan szerencsés év utoljára 2012-ben volt.

A Coca-Cola a környezetet választja

A Coca-Cola kész átállni a bioműanyagra, ez pedig hatalmas veszteség lenne az olajipar számára. Az elektromos autók elterjedése miatt egy fronton már vesztésre állnak az olajcégek.

illusztrációForrás: Shutterstock

Emiatt a petrolkémia területén próbálnak beerősíteni, hiszen a műanyag gyártásához is szükség van olajra. A Coca-Cola azonban kész környezetkímélőbb megoldást választani, ezzel pedig nagy csapást mérnének a teljes olajiparra.

Rengeteg pénzt érnek a kidobott elektronikai tárgyak

Hatalmas értéket képviselnek azok a nyersanyagok – többségében ritka, illetve értékes nemesfémek –, amelyek a leselejtezett elektronikus eszközökkel kerülnek a szemétbe.

illusztrációForrás: AFP/Simon Maina

Nemzetközi Távközlési Egyesület publikálta jelentés szerint 2016-ban mintegy 45 millió tonnányi e-hulladék keletkezett világszerte. A kidobott elektronikus eszközökkel csak aranyból 500 tonna landolt a szeméttelepeken.

Idén tovább fogynak a bankfiókok Magyarországon

Nyáron több személyes ügyintézési helyszínnek is búcsút mondhattak a CIB ügyfelei. A bank ezt követően ősszel is becsukott további három fiókot. Úgy tűnik, hogy ez a folyamat 2018-ban is folytatódik.

illusztrációForrás: MTI/Marjai János

A tavalyi harmadik negyedévben a jegybanki adatok szerint a három évvel korábbinál mintegy 20 százalékkal kevesebb bankfiók működött. Az ügyfeleket persze nemcsak a bezárások bosszanthatják, hanem például az is, ha a nyitva tartás korlátozott.

A bűnözők is kriptovalutába fektetnek

Sokaig a bitcoinra úgy tekintettek, mint egyfajta biztonságos menekülő útvonalra, ahol a bűnözők elrejthetik a pénzüket. Kiderült azonban, hogy a bitcoin lenyomozható, ezért más megoldások után néztek.

illusztrációForrás: Shutterstock

Az új biztos befektetés számukra a monero nevű digitális pénz, amely sokkal biztonságosabb, sőt még szándékosan félrevezető címeket is létrehoz a vásárlóinak. Többek között emiatt ugrott hatalmasat a valuta értéke.

Történelmi áfa-bevezetés két olajállamban

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek idén január 1-től bevezették az általános forgalmi adót, azaz az áfát. Mostantól a benzin és dízel, élelmiszer, ruházat, energiaszámlák és hotelszolgáltatások igénybe vétele után is kell fizetni áfát.

illusztrációForrás: AFP/Karim Sahib

Ugyanakkor számos szolgáltatás adómentes, vagy nulla százalékos adókulccsal adózik továbbra is, úgy mint az egészségügyi és a pénzügyekhez kapcsolódó szolgáltatások, vagy a tömegközlekedés. A szaúdiak mellett az Emírségek is 5 százalékos áfa-kulcs bevezetése mellett döntött.

A csökkenő adók éve lesz 2018

Összesen mintegy 260-280 milliárd forinttal csökkennek a vállalkozások és a lakosság adóterhei 2018-ban. Csökken többek között az éttermi szolgáltatások áfája , ez jövőre 5 százalékos lesz.

illusztrációForrás: Shutterstock

Fontos még, hogy az internet áfája 18 százalékról, 2018-ban 5 százalékra mérséklődik és emiatt mintegy 22 milliárd forint marad a magyar családoknál.

Béremelés a felsőoktatásban

Bruttó 2 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. Örülhetnek a felsőoktatási dolgozók, hiszen januártól újabb öt százalékkal emelkedik a fizetésük.

illusztrációForrás: MTI/Komka Péter

Az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben foglalkoztatott oktatók, kutatók és tanárok garantált illetményére vonatkozik a változás. Jó hír az is, hogy a KSH jelentése szerint Novemberben is nőttek az ipari termelői árak, összességében 4,5 százalékkal.