Soha nem volt még ennyire eladósodva a világ

2018.01.05. 11:40

Új rekordot ütött meg a világ teljes adósságállománya a tavalyi harmadik negyedévben, ahogy éves alapon 16 ezer milliárd dollárral nőtt a globális eladósodottság. Ezzel együtt viszont a gazdasági kibocsátáshoz viszonyított relatív adósságráta az egymást követő negyedik negyedévben zsugorodott.

Soha nem látott magasságba, 233 ezer milliárd dollárra nőtt a globális adósságállomány tavaly a harmadik negyedévben – derül ki az International Finance (IIF) adataiból. A szervezet azonban kiemelte, az erős világgazdasági növekedésnek köszönhetően a GDP-hez viszonyított eladósodottság folyamatosan csökken – írja a CNBC.

A washingtoni intézmény közlése szerint a teljes adósságállomány éves alapon 16 ezer milliárd dollárral növekedett 2017 harmadik negyedévében. Ezzel együtt viszont a globális kibocsátáshoz viszonyított relatív eladósodottság az egymást követő negyedik negyedévben tudott zsugorodni, ahogy a világgazdaság egyre jobban teljesít.

Ez a ráta a legutóbbi számok szerint 318 százalékon áll, ami 3 százalékponttal alatta van a 2016 harmadik negyedévében mért szintnek – írja az IIF jelentése. A relatív csökkenéshez a gazdasági növekedés mellett hozzájárult a növekvő infláció (például Kínában és Törökországban), illetve az adósságállomány stabilizálásának érdekében tett intézkedések (például Kanadában és Kínában).

Kína igyekszik kordában tartani az adósságátForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Az összesített adat tartalmazza a háztartások, a kormányzatok, valamint a pénzügyi és nem pénzügyi szektorok adósságait is.

A számokból kiderül továbbá, hogy a feltörekvő piacokon Kínának tudható be az új adósságok jelentős része, noha a hitelakkumuláció egyre lassul az országban. Ezt támasztja alá, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában

a hitelnövekedés 2 százalékpontos volt tavaly, elérve az ország GDP-jének 294 százalékát. Ez azonban javuló tendenciának számít, ha azt nézzük, hogy 2012 és 2016 között a kínai hitelállomány átlagos éves bővülése 17 százalékpontos volt.

Ezzel párhuzamosan az IIF arra figyelmeztetett, hogy a feltörekvő piacok közül többnek is szembe kell néznie idén a hitelállományával, tekintve, hogy több mint 1500 milliárd dollárnyi kötvény és más hitel is lejár 2018 végéig. Ráadásul olyan nagyobb gazdaságoknak is vissza kell fizetniük a dollárban denominált adósságaikat ebben az évben, mint Kína, Oroszország, Dél-Korea vagy Brazília – tette hozzá a szervezet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK