Soha nem volt még ennyire eladósodva a világ

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Új rekordot ütött meg a világ teljes adósságállománya a tavalyi harmadik negyedévben, ahogy éves alapon 16 ezer milliárd dollárral nőtt a globális eladósodottság. Ezzel együtt viszont a gazdasági kibocsátáshoz viszonyított relatív adósságráta az egymást követő negyedik negyedévben zsugorodott.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott magasságba, 233 ezer milliárd dollárra nőtt a globális adósságállomány tavaly a harmadik negyedévben – derül ki az International Finance (IIF) adataiból. A szervezet azonban kiemelte, az erős világgazdasági növekedésnek köszönhetően a GDP-hez viszonyított eladósodottság folyamatosan csökken – írja a CNBC.

A washingtoni intézmény közlése szerint

a teljes adósságállomány éves alapon 16 ezer milliárd dollárral növekedett 2017 harmadik negyedévében.

Ezzel együtt viszont a globális kibocsátáshoz viszonyított relatív eladósodottság az egymást követő negyedik negyedévben tudott zsugorodni, ahogy a világgazdaság egyre jobban teljesít.

Ez a ráta a legutóbbi számok szerint 318 százalékon áll, ami 3 százalékponttal alatta van a 2016 harmadik negyedévében mért szintnek – írja az IIF jelentése. A relatív csökkenéshez a gazdasági növekedés mellett hozzájárult a növekvő infláció (például Kínában és Törökországban), illetve az adósságállomány stabilizálásának érdekében tett intézkedések (például Kanadában és Kínában).

Kína igyekszik kordában tartani az adósságát Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Az összesített adat tartalmazza a háztartások, a kormányzatok, valamint a pénzügyi és nem pénzügyi szektorok adósságait is.

A számokból kiderül továbbá, hogy a feltörekvő piacokon Kínának tudható be az új adósságok jelentős része, noha a hitelakkumuláció egyre lassul az országban. Ezt támasztja alá, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában

a hitelnövekedés 2 százalékpontos volt tavaly, elérve az ország GDP-jének 294 százalékát.

Ez azonban javuló tendenciának számít, ha azt nézzük, hogy 2012 és 2016 között a kínai hitelállomány átlagos éves bővülése 17 százalékpontos volt.

Ezzel párhuzamosan az IIF arra figyelmeztetett, hogy a feltörekvő piacok közül többnek is szembe kell néznie idén a hitelállományával, tekintve, hogy több mint 1500 milliárd dollárnyi kötvény és más hitel is lejár 2018 végéig. Ráadásul olyan nagyobb gazdaságoknak is vissza kell fizetniük a dollárban denominált adósságaikat ebben az évben, mint Kína, Oroszország, Dél-Korea vagy Brazília – tette hozzá a szervezet.