Novemberben is nőttek az ipari termelői árak

2018.01.05. 10:03

A Központi Statisztikai Hivatal szerint tavaly novemberben 4,5 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak. A legnagyobb drágulás az energiaiparban volt.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a novemberi ipari termelői árakra vonatkozó jelentését. Ebből az derül ki, hogy az ipari termelői árak összességében 4,5 százalékkal haladták meg tavaly novemberben az egy évvel korábbiakat.

Ez ugyanakkora drágulás, mint az októberi volt.

Az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,8 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 6,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt tavaly novemberig.

  • Az energia- és a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 5,3,
  • a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,6,
  • a fogyasztási cikkeket gyártókban 3,9 százalékkal nőttek az árak.
IllusztrációForrás: MTI/Nemes János

A járműgyártás árai 1,6 százalékkal emelkedtek, a villamosberendezések árai 7,2 százalékkal nőttek, míg a számítástechnikai ágazatban 6,9 százalékkal folytatódott az árak tavaly január óta tartó csökkenése.

Az élelmiszeripar termelői árai 4,7 százalékkal a vegyiparé 11,8 százalékkal emelkedtek belföldön.

Az ipar exportértékesítési árai 4,4 százalékkal nőttek az előző év novemberéhez képest. A járműgyártás exportárai 5,7 százalékkal, a vilamosberendezéseké 6,5 százalékkal emelkedtek, míg a számítástechnikai termékek ára 2,2, a gépipariaké 0,3 százalékkal esett. Az élelmiszeripar exportárai 4,0, a vegyiparé 8,0 százalékkal nőttek, a gyógyszerárak 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2016 novemberében.

A tavalyi első tizenegy hónapban a belföldi értékesítés árai 4,8, az exportértékesítéséi 2,5 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,2 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában.