Visszatért a magyarok hitelfelvételi kedve

Adókedvezmények és adó-visszatérítések, hogy jól induljon a 2018-s éved bank papír aláírás
Vágólapra másolva!
Bátrabban adósódnak el a háztartások, tartósnak látszik ugyanis az elmúlt időszakban kialakult tendencia a lakossági hitelpiacon - áll a BankRáció.hu legfrissebb elemzésében.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint, 38,5 százalékos növekedést produkálva, közel 600 milliárd volt az újonnan folyósított lakáshitelek összege a múlt év első 11 hónapjában. A személyi hiteleknél 47 százalékos volt a növekedés, a hitelállomány nagysága megközelítette a 284 milliárd forintot. A portál szakértői szerint, tartóssá vált a lakossági hitelezés bővülése, és az idén is erős maradhat a kereslet a lakáshitelek és a személyi hitelek iránt.

Nem kiugrás, hanem folyamatos növekedési pálya

A BankRáció.hu portál szakértői álláspontja szerint, a tavalyi adatokból látható, hogy hónapról hónapra jelentősen növekedett az előző évhez képest az újonnan folyósított lakáshitelek és személyi hitelek összege.

Mind a lakáshitelek, mind a személyi hitel állománya dinamikusan növekedett a tavalyi évben Forrás: Shutterstock

Tehát

folyamatosan növekedési pályán van a lakossági hitelezés, és 2018-ban is jelentős kereslet várható a lakáshitelek és a személyi hitelek piacán.

A több évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek aránya pedig még tovább növekedhet ebben az évben.

Maradhat a jelentős kereslet

Továbbra is több tényező is segíti a lakossági hitelezés bővülését.

Egyfelől

a háztartások bevételei részben a nettó reálbérek emelkedése miatt növekedtek.

Emellett az alacsony kamatkörnyezet miatt a korábbi években megszokottnál olcsóbbá váltak a lakáshitelek és a személyi hitelek is.

A 10 évnél hosszabb időre fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek összege a múlt év első 11 hónapjában meghaladta a 34 milliárd forintot, ami 44 százalékos emelkedést jelent. Bár a 34 milliárd forintos összeg a teljes lakáshitelpiacra vetítve viszonylag alacsony szám,

arra lehet számítani, hogy 2018-ban a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek részaránya tovább emelkedik majd.

A nettó bérek emelkedése és az alacsonyabb kamatszint is növeli a lakosság hitelfelvételi kedvét (illusztráció) Forrás: Shutterstock

A több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek iránti keresletet pedig fokozhatja a bankok közötti verseny, amelynek eredményeként ezek a konstrukciók olcsóbbá válhatnak - mondják a portál szakértői.

Éppen ezért a portálnál azt ajánlják, hogy

aki hitelfelvételt tervez, ne csak a saját bankjának az ajánlatát vegye számításba, hanem minél több ajánlatot nézzen meg, mert jelentős különbségek lehetnek.

A közelmény szerint, bár a lakossági hitelezés meredek emelkedőn van, egyelőre nincs szó túlzott eladósodásról. Ez annak köszönhető, hogy vannak beépített fékek a rendszerben, elsősorban a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó szabály. Ez ugyanis megakadályozza, hogy a háztartások túl sok hitelt vegyenek fel.