Két óriási és ritka gyémántot találtak a kétmilliós országban

Horizontal JEWELLERY Executive Director of Jewels de Paragon (JDP) Pavana Kishore shows the "Koh-I-Noor" diamond on display with other famous diamonds at an exhibition intitled "100 World Famous Diamonds" in Bangalore 19 May 2002. The Koh-I-Noor diamond,
Egyelőre Londonban marad
Vágólapra másolva!
Lesothóról a legtöbb ember annyit tud, hogy egy olyan afrikai ország, amelynek egyetlen szomszédja a Dél-Afrikai Köztársaság. Azonban a kétmilliós ország felszíne alatt rengeteg természeti kincs van, így a gyémántbányászat is virágzik. Most nagyon ritka gyémántokat találtak itt.
Vágólapra másolva!

A Gem Diamonds két óriási, egyenként legalább 100 karátos gyémántot is felszínre hozott a lesothói bányájából.

Mindkettő színtelen, az egyik 117 karátos, míg a másik 110 karátos.

A „D" színkategóriába esnek, azaz a legtisztább gyémántok. Ráadásul a két kő IIa kategóriájú gyémánt is, ami azt jelenti, hogy nem, vagy alig tartalmaz nitrogén atomot.

Mivel a gyémántok mindössze 2 százaléka esik ebbe a kategóriába,

ezért nagyon ritkának számítanak, ilyen például a híres Koh-I-Noor gyémánt is.

A hír hatására a vállalat részvényei emelkedni kezdtek. A Gem igen sikeresen hoz felszínre 100 karátosnál nagyobb csiszolatlan gyémántokat, 2017-ben hét ilyen fűződök a cég nevéhez, 2016-ban öt, míg 2015-ben 12 darab.

A Koh-i-Noor gyémánt Forrás: AFP/Str

Bár a most bemutatott gyémántok is óriásiak, messze elmaradnak a cég legnagyobb köveitől. A Gem 2015-ben egy 357 karátos követ adott el 19,3 millió dollárért,

míg 2006-ban találtak egy 603 karátos követ.

Nem csak a lesothói vállalat zárt jó évet a Bloomberg szerint, a Lucapa angolai cég is talált egy 103 és egy 83 karátos követ. Az afrikai bányászvállalat legnagyobb fogását 2016-ban adták el, akkor a 404 karátos kő 16 millió dollárért talált gazdára.