Óriási dilemmát okozhat a népszavazás a bulinegyed lakóinak

2018.01.08. 11:36

A VII. kerületi eladásra meghirdetett lakások átlagos négyzetméterára öt év alatt több mint kétszeresére nőtt, ami meghaladja a fővárosi 82 százalékos drágulást. Az erzsébetvárosi kiadásra meghirdetett lakások bérleti díja pedig öt év alatt majdnem megduplázódott, ez szintén magasabb a 83 százalékos emelkedést mutató budapesti átlagnál - írja az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

Közvetlen hatással lehet a VII. kerület lakáspiacára a februárban esedékes erzsébetvárosi népszavazás, amely arról dönt, hogy bezárjanak-e a szórakozóhelyek éjfélkor. A népszavazás eredményétől függően, több eltérő forgatókönyvvel lehetszámolni. A lakások értéke és bérleti díja ugyan csökkenhet, ha a népszavazás nyomán éjfélkor be kell zárniuk a szórakozóhelyeknek, de a környék népszerűsége miatt a kereslet fennmaradhat. Ezért komolyabb áresés nem valószínű.

Lekörözte Budapestet a bulinegyed

A portál szakértői úgy vélik, a bulinegyed lakáspiaca az utóbbi 5 évben jelentős élénkülést mutatott, a kiadó lakások bérleti díja, valamint az eladásra kínált lakások átlagos négyzetméterára nagyobb mértékben emelkedett a fővárosi átlagnál.

A fővárosi átlagot meghaladó mértékben drágultak a kerületi lakásokForrás: ingatlan.com

 

Az ingatlan.com adatai szerint, a VII. kerületi eladásra meghirdetett lakások átlagos négyzetméterára 2013 óta 124 százalékkal 550 ezer forintra emelkedett. Az egy négyzetméterre vetített bérleti díjak pedig 95 százalékkal közel 3 ezer forintra nőttek.

Ezzel párhuzamosan V. és VI. kerületben több mint 120 százalékkal nőtt az eladó lakások átlagos négyzetméterára, az albérleteknél pedig az V. kerületben 82 százalékos, a VI. kerületben pedig 93 százalékos drágulás ment végbe 5 év alatt.

Megérte lakást kiadni a VII. kerületben az elmúlt évekbenForrás: ingatlan.com

Ez jelentősen meghaladja a budapesti átlagot, ami az eladó lakások esetében 82 százalékos, az albérletek esetében pedig 83 százalékos áremelkedést jelentett az elmúlt öt évben.

Az önkormányzatok is szigorítottak év végén

Szintén befolyásolhatja a bulinegyed lakáspiacát az V. és VI. kerületi önkormányzat tavaly év végi rendelete. Ezek - például a VIII. kerülethez hasonlóan - előírják, hogy a tulajdonosok csak abban kezdhetnek bele szálláshely-szolgáltató tevékenységükbe, ha erre a társasház közgyűlése vagy szervezeti és működési szabályzata erre engedélyt ad.

A lakók dönthetnek a kerületi szórakozóhelyekkel kapcsolatos egyik fontos kérdésben (illusztráció)Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Gradyreese

Emiatt a többi lakó hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a tulajdonosok lakóingatlan helyett szálláshelyként üzemeltessék lakásukat.

Két lehetséges forgatókönyv a szavazás után

Ha a népszavazás eredményeként arra kötelezik a szórakozóhelyeket, hogy éjfélkor bezárjanak, akkor kevésbé lesz vonzó célpont a környék a szórakozni vágyó külföldi turisták számára, ez pedig az érintett VII. kerületben lévő lévő eladó és kiadó lakások árára is hatással lehet. Az esetleges korlátozás miatt a budapesti átlaghoz képest mérséklődhet a környéken lévő lakások eladási ár- és bérleti díj prémiuma, sőt, egyes lakásoknál árcsökkenés is elképzelhető.

Nagyon jelentős áresésre azonban nem kell számítani.

Egyrészt a lakáshotelként üzemelő ingatlanok kiváló minőségű, felújított lakások, amik ráadásul nagyon jó helyen vannak, így ezek iránt a vevők és a bérlők részéről élénk a kereslet.

Eldőlhet, mi lesz a bulinegyed egységeinek késői órákra nyúló nyitvatartásávalForrás: Origo

Ha pedig esetlegesen életbe lép a tiltás, akkor olyan új vevők és bérlők jelenhetnek meg a piacon, akik eddig pont azért kerülték el a környéket, mert az éjszakai nyugalmukat eddig nem látták biztosítottnak.

Amennyiben a szavazás eredményeként nem vezetik be a korlátozást, akkor az erzsébetvárosi, valamint az V. és VI. kerületi lakások eladási ára és bérleti díja tovább emelkedhet. A jövőben is a fővárosi átlagot meghaladó mértékű drágulásra lehet képes ez a környék.