A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 110 éves fennállásának legnagyobb nyereségével zárta a tavalyi évet részben a frank árfolyamgyengülése, valamint a tulajdonában levő külföldi eszközök értékének a növekedése hatására.

Nem végleges adatok szerint a jegybank tavaly 54 milliárd frank nyereséget könyvelt el, ebből mindegy 49 milliárd frank az eszközérték-növekedésből származott, 3 milliárd frank pedig az arany világpiaci ármozgásából.

Svájci Nemzeti Bank, SNBForrás: Wikimedia Commons/Tony Badwy

A várt nyereség a svájci GDP mintegy 8 százaléka.

A frank tavaly 8,3 százalékkal gyengült az euróhoz képest, a legnagyobb mértékben, amióta az euró létezik. Az SNB 2016-ban 24,5 milliárd frank nyereséggel, 2015-ben 23,3 milliárd frank veszteséggel, 2014-ben 38 milliárd frank pluszban, 2013-ban 9,1 milliárd frank mínuszban zárt.

A svájci törvények nem írják elő, hogy a jegybank nyereséges legyen, legfontosabb feladata az árstabilitás fenntartása. Amennyiben azonban mégis nyereséget ér el, annak egy részét a központi kormánynak és a 26 kantonnak utalja át. Az SNB tavalyi profitjáról a végleges adatot március 5-én ismertetik.

Az SNB nyeresége az Apple-t kivéve az világ összes vállalatát megelőzi, de tőlük is csak 2,5 milliárd dollárral marad el a becslések szerint. A Svájci Nemzeti Bank ezzel jócskán megelőzi a Samsungot, a Microsoftot, a JP Morgant, de Kína legnagyobb bankjait is.

Az SNB működése is eltér a megszokottól, hiszen vannak privát részvényesei, ezért nekik is nyilvánosságra kell hozniuk pénzügyeiket, mint bármely tőzsdén bejegyzett nagyvállalatnak. A hatalmas profit miatt a részvényesek 15 frank/részvény körüli osztalékra számíthatnak.