A tengeri képződmények utánzása segítheti az energetikát

korallzátony
Vágólapra másolva!
A tengeri hullámenergia hasznosításával kapcsolatos fejlesztésekre ítélt meg támogatást az Európai Unió egy spanyol vállalkozásnak. A cég olyan eszközt fejleszt, amely képes szimulálni a korallok viselkedését a hullámok elnyelésében.
Vágólapra másolva!

Kicsinyített modell formájában már sikeresen kipróbálta fejlesztés alatti berendezését a spanyolországi Bilbaóban működő Arrecife Energy Systems. A cég olyan megoldások kidolgozásával foglalkozik, melyeket a tengeri hullámok energiájának hasznosításában alkalmazhatnak.

Hullámelnyelési hatékonyság

A vállalat eszköze a korallzátonyok természetes viselkedését szimulálja – számol be arról az NRGreport. A technikai megoldás lényegét több sorban elhelyezett, keresztáramú pengés turbinák adják.

Ezek úgy működnek, ahogyan a korallzátonyok, maximalizálva az elnyelt hullámok energiáját.

A korallok viselkedését szimuláló eszközzel keresik a cégnél a hatékonyabb energetikai megoldásokat Forrás: Origo

Az Európai Unió most 50 ezer euróval (nagyjából 16 millió forint) támogatja az eszköz további fejlesztését. Ez az összeg csak egy csekély hányada annak a

9,65 millió eurós finanszírozási keretnek, amelyet az uniós döntéshozók közel 200, innovatív vállalkozás között osztanak szét,

új technológiai megoldások kidolgozására.

A mintegy 3 milliárdos keretből főként megvalósíthatósági tanulmányokat támogatnak, és üzleti coachingot biztosítanak a cégeknek.

Nem csak technológiai, de üzleti befektetés is

A spanyol cég tervei között szerepel, hogy még idén valamelyik európai tengerészeti központban, nagyobb méretben is megépíti és teszteli a berendezést, nyílt tengeri körülmények között. A vállalkozásnál bíznak abban, hogy sikeresen szerepelnek a későbbi pályázati fázisokban is.

Ha ez így lesz, akkor 500 ezer és 2,5 millió euró közötti további támogatásra számíthatnak.

A cég egyik energiakonvertere - a cégnél bíznak abban, hogy idén nagyobb méretben megépítve is tesztelhetik eszközüket valós tengeri körülmények között Forrás: arrecifesystems.com

Oscar Villanueva, a cég vezetője elmondta, véleménye szerint az elnyert uniós támogatás nem csak a technológiának szól. A szakértői döntés egyúttal jelzés is a potenciális befektetőknek arra, hogy érdemes komolyan fontolóra venni, hogy eszközeikkel beállnak a projekt fejlesztése mögé, a későbbi megtérülés reményében.

Ahogy az Origo is írt arról, a hullámenergiára épülő, az árapály jelenségét kihasználó energiatermelés technológiai megoldásai a drágábbak közé tartoznak. Ugyanakkor rendkívüli ígéretes fejlesztési lehetőségeket hordoznak magukban. A korallzátonyok működésének szimulálásával, a hatékonyság javításában lehet számítani jelentős előrelépésre.