Új Detroitot építenek a japánok Amerikában

mx-5
The 2016 Mazda MX-5 at the World Car of the Year Awards at the Javits Center in Manhattan, NY March 24, 2016. (Photo: Kevin Hagen)
Vágólapra másolva!
Két japán autógyár is arra készül, hogy üzemet nyisson az Egyesült Államokban. A Toyota és a Mazda közös együttműködése miatt várhatóan évi 300 ezer jármű fog elkészülni az észak-amerikai piacra.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban egyre népszerűbbek a japán autók. Ezt a trendet kívánja kihasználni két japán márka, a Toyota és a Mazda. A cégek azt jelentették be, hogy Alabama államban fogják megnyitni új gyárukat.

A komplexum értéke 1,6 milliárd dollár lesz.

A két cég tavaly jelezte, hogy egy kapcsolt vállalkozás keretén belül közös gyárat akar nyitni az Egyesült Államokban. A helyszín akkor még nem volt meg, csak annyi volt a célkitűzés, hogy az közös üzem már 2021-ben elkezdje a termelést – írja a BBC.

A Mazda lesz a gyár egyik haszonélvezője Forrás: Kevin Hagen

Lapinformációk szerint a japánok két állam között hezitáltak, de végül Észak-Karolina kiesett a versenyből, így Alabama állam lett a nyerő. Előbbi állam azért bukott el, mert iparági szakértők szerint, nem volt megfelelő a logisztikai hálózat a japánok számára.

A közös gyár várhatóan évente 300 ezer járművet állít elő, és 4000 embernek ad majd munkát.

Az autóipar az egyik olyan terület, ahol Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azt kérte a külföldi befektetőktől, hogy létesítsenek több gyárat az országban.

A Toyota vetekszik az amerikai márkákkal Forrás: AFP/2017 Getty Images/Sarah Crabill

A BBC megemlíti azt is, hogy tavaly már

az USA területén eladott japán autók 53 százaléka már az országban készült,

a fennmaradó 47 százalékot pedig Japánban, Mexikóban, Kanadában vagy valahol máshol gyártották.

Az új üzemek létesítésével ez az arány várhatóan tovább fog nőni.