Venezuela egy lépésre van a szakadéktól

venezuela, Tüntetés Nicolás Maduro elnök szocialista kormány elleni tiltakozás Caracas 2017.04.24.
Venezuelan opposition activists march against President Nicolas Maduro in Caracas, on April 24, 2017. Protesters rallied on Monday vowing to block Venezuela's main roads to raise pressure on Maduro after three weeks of deadly unrest that have left 21 people dead. Riot police fired rubber bullets and tear gas to break up one of the first rallies in eastern Caracas early Monday while other groups were gathering elsewhere, the opposition said. / AFP PHOTO / Juan BARRETO
Vágólapra másolva!
Bár Venezuela a világ legnagyobb olajkészletén ül, más termékeket alig lehet kapni az országban. Ezek közé tartoznak az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek is, emiatt az infláció rekordmagasságba emelkedett.
Vágólapra másolva!

Venezuelában globálisan is rekordszintű, 2616 százalék volt a tavalyi infláció 2017-ben. Eközben az ország legfőbb bevételi forrását jelentő kőolajból egyre kevesebbet termelnek.

A venezuelai parlament számításai szerint csak decemberben 85 százalék volt az infláció.

Ez gyakorlatilag hiperinflációnak számít, ugyanis az 50 százalék fölötti infláció már hiperinflációt jelent. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt év közepén 652 százalékos inflációt várt 2017-re és 2350 százalékosat 2018-ra. Ezt jelentősen túlszárnyalták a végső adatok.

Venezuelában 2016-ban 800 százalék, 2015-ben pedig 180,9 százalékos inflációt mértek.

A Nicolas Maduro elnök által vezetett kormány már több mint két éve nem hoz nyilvánosságra adatokat az infláció alakulásáról.

Tüntetők az ország fővárosában, Caracasban Forrás: AFP/Juan Barreto

Egy ugyancsak most ismertetett adat szerint Venezuela decemberi

olajtermelése 16 éves mélypontra süllyedt.

A világ egyik meghatározó energetikai információszolgáltatója, a Platts jelentése szerint Venezuela olajtermelése napi 1,7 millió hordó volt decemberben, 2002 óta a legalacsonyabb.

2014 nyarán, amikor a kőolaj ára 100 dollár fölött járt hordónként, a dél-amerikai ország napi olajtermelése jóval nagyobb, 2,3 millió hordó volt.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tízedik legnagyobb olajexportálója.

Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét.

A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

Venezuelaiak váltják át a pénzüket az infláció miatt Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mario Tama

Az országban élelmiszer- és gyógyszerhiány van, de a kormány kommunikációja szerint nincs válság, pusztán a média nagyítja fel a helyzetet.

Ezzel szemben az emberek éheznek, megnőtt a gyerekhalálozások és a szülés közben meghalt anyák száma is.

Eközben az ország adóssága folyamatosan növekszik.

Szakértők szerint ez lehet az a pont, ami a Maduro-rezsim bukásához vezethet, ugyanis nehezen elképzelhető, hogy a dél-amerikai ország tudja tartani az állampapírok hozamának kifizetését.