Az Észak-Amerika keleti partját sújtó extrém hideg tél minden szabályt felülírt: az elvileg embargó alatt álló Oroszországtól kénytelen vásárolni cseppfolyósított gázt Boston városa, mert a hirtelen megnövekedett fogyasztás az egekbe vitte az elektromos áram és a gáz árát. A bajban szibériai gázt rendeltek, amelyet tankerhajók juttatnak el az USA-ba több mint tíz napos szállítási idővel.

Az Észak-Amerikát sújtó rendkívül hideg időjárás nem mindennapi lépést kényszerített ki:

az USA szibériai gázt vásárol, amelyet tankerhajókkal több mint tíz nap alatt juttatnak el Londonból Bostonba a Bloomberg hírportál információi szerint.

A háztartások megnövekedett energiaigénye miatt az utóbbi hetekben elszállt az elektromos áram és a gáz ára, ezzel magyarázzák szakértők, hogy még az oroszellenes amerikai szankciók ellenére is rákényszerültek a Szibériából származó gáz vásárlására.Az elektromos áram ára négy éves csúcsra ugrott, a gáz pedig több mint száz százalékos emelkedésen van túl a szokatlanul hideg időjárás miatt. 

Bostonban kirívóan hideg a tél, rengeteg hó esett, ami megbénította a várost.Forrás: AFP/Scott Eisen
Bostoni utcaképForrás: AFP/Spencer Platt

A globális hírportál úgy tudja: az eladó fél a Yamal LNG orosz nagyvállalat, amely az orosz Novatek, a francia Total és a kínai National Petroleum Corporation vállalatok közös tulajdonában áll, és 2014 óta hivatalosan nemzetközi szankciók alá esik.

A Yamal LNG nagyvállalattól vásárolnak az amerikaiak.Forrás: AFP/Sputnik/Eugene Odinokov

A szóban forgó gáz az egyik szibériai gázkitermelő helyről származik.

A cseppfolyósított gázt szállító tankerhajó a brit Isle of Graint két napja hagyta el, és előreláthatólag január 22-én érkezik Boston kikötőjébe.

Elemzők úgy kommentálták a szokatlan ügyletet, hogy a szükség törvényt bont, mert az energiaárak az amerikai piacon annyira megemelkedtek, hogy gyakorlatilag bárhonnan megéri gázt vásárolni, a kirívóan hideg időjárás ugyanis még egész hónapban kitart.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy utoljára 2014-ben fordult elő, hogy az USA Európából vásárolt cseppfolyósított gázt, akkor Spanyországból indultak tankerhajók az Atlanti-óceán túloldalára.