61 milliárd forintból pályázhatók innovációs fejlesztések

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
Architects meeting at computer in office.
Vágólapra másolva!
Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó kutatási területeken.
Vágólapra másolva!

Az NKFI Alapból most megjelent két vállalati pályázati kiírás a gyorsan hasznosítható, innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások fejlesztését, piacra vitelét, szellemitulajdon-védelmét ösztönzi a Közép-Magyarország régióban.

Újdonság, hogy a vállalkozásoknak szánt 30 milliárd forint egyharmada kifejezetten a mikro- és kisvállalkozások számára érhető el.

A vállalkozásoknak szóló felhívásokra kizárólag budapesti és Pest megyei cégek pályázhatnak, hiszen az ország többi részében az elmúlt két évben összesen 117 milliárd forint uniós finanszírozású forrás ösztönözte a vállalatok önálló KFI tevékenységét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

Újabb pályázati lehetőségek innovációs és technológiai fejlesztésekre Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

Másik két új pályázati konstrukció Magyarország legversenyképesebb kutató műhelyei és a vállalati szféra hatékony együttműködésében megvalósítható projektek indítását támogatja, melyek a 2017-ben megjelent hasonló pályázatok folytatásai.

Az új pályázatok az alábbiak:

1) Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (keretösszege 10 milliárd forint, projektenként 30-100 millió forint pályázható, a beadási határidő 2018. március 12.)
2) Kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása (keretösszege 20 milliárd forint, projektenként 100-500 millió forint pályázható, a beadási határidő 2018. május 15.)
3) Versenyképességi és kiválósági együttműködések, a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott területeken (keretösszege 26 milliárd forint, projektenként 0,5-1,5 milliárd forint pályázható, a beadási határidő 2018. február 28.)
4) Nemzeti kiválósági programon belül öt tematikus alprogramban lehet pályázatokat benyújtani (a keretösszeg 5 milliárd forint, azaz alprogramonként 1-1 milliárd, a beadási határidő 2018. február 28.):
a) a szegedi ELI lézerközpontban induló, elsősorban kísérleti kutatások ösztönzésére
b) a mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatásokra
c) a társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Programra (pl. internetbiztonsághoz kapcsolódó kutatások és alkalmazások)
d) „Tiszta ivóvíz" Nemzeti Programra
e) Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Programra

A felhívások az eddigi évekhez képest korábban jelentek meg, így a nyárra várható támogatói döntések nyomán az első projektek már 2018 második felében elindulhatnak.