Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó kutatási területeken.

Az NKFI Alapból most megjelent két vállalati pályázati kiírás a gyorsan hasznosítható, innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások fejlesztését, piacra vitelét, szellemitulajdon-védelmét ösztönzi a Közép-Magyarország régióban.

Újdonság, hogy a vállalkozásoknak szánt 30 milliárd forint egyharmada kifejezetten a mikro- és kisvállalkozások számára érhető el.

A vállalkozásoknak szóló felhívásokra kizárólag budapesti és Pest megyei cégek pályázhatnak, hiszen az ország többi részében az elmúlt két évben összesen 117 milliárd forint uniós finanszírozású forrás ösztönözte a vállalatok önálló KFI tevékenységét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

Újabb pályázati lehetőségek innovációs és technológiai fejlesztésekreForrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

Másik két új pályázati konstrukció Magyarország legversenyképesebb kutató műhelyei és a vállalati szféra hatékony együttműködésében megvalósítható projektek indítását támogatja, melyek a 2017-ben megjelent hasonló pályázatok folytatásai.

Az új pályázatok az alábbiak:

1) Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (keretösszege 10 milliárd forint, projektenként 30-100 millió forint pályázható, a beadási határidő 2018. március 12.)
2) Kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása (keretösszege 20 milliárd forint, projektenként 100-500 millió forint pályázható, a beadási határidő 2018. május 15.)
3) Versenyképességi és kiválósági együttműködések, a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott területeken (keretösszege 26 milliárd forint, projektenként 0,5-1,5 milliárd forint pályázható, a beadási határidő 2018. február 28.)
4) Nemzeti kiválósági programon belül öt tematikus alprogramban lehet pályázatokat benyújtani (a keretösszeg 5 milliárd forint, azaz alprogramonként 1-1 milliárd, a beadási határidő 2018. február 28.):
a) a szegedi ELI lézerközpontban induló, elsősorban kísérleti kutatások ösztönzésére
b) a mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatásokra
c) a társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Programra (pl. internetbiztonsághoz kapcsolódó kutatások és alkalmazások)
d) „Tiszta ivóvíz" Nemzeti Programra
e) Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Programra

A felhívások az eddigi évekhez képest korábban jelentek meg, így a nyárra várható támogatói döntések nyomán az első projektek már 2018 második felében elindulhatnak.