Kína belépett egy új korszak kapuján

2018.01.11. 16:17

Ahogy Peking folyamatosan alakítja át a kínai gazdaságot, az ország maga mögött hagyta azt az időszakot, amikor csak a világ gyáraként tekintettek rá. Egy feldolgozóipari globális csomópontból Kína mára számos területen a világ élvonalába került.

A kínai átmenet egyik legfontosabb eredménye, hogy a világ második legnagyobb gazdasága mára a pénzügyi technológiai változások élvonalába került. Ennek következtében napjainkban számos pénzügyi cég használ kínai technológiát – mondta a CNBC-nek Kathryn Shih, a svájci UBS bank szakértője a vállalat által a héten tartott sanghaji konferencián.

Ezzel együtt az ország a feldolgozóipar területén is egyre jobban fejlődik, aminek következtében

fokozatosan teret nyer a high-tech szektorban is. Shih ennek kapcsán kiemelte például az elektromos autókat. Ebben az iparágban ugyanis Kína egyértelműen az élre tör, és a jövőben várhatóan teret nyernek majd a kínai márkák is.

Hódító átalakítás

Az egész átalakításnak egyébként pontosan az a célja, hogy Kína ellépjen az olcsó feldolgozóiparra épülő modell irányából egy olyan növekedési struktúra felé, melyben sokkal nagyobb szerepet kapnak például a szolgáltatások.

Mindenre kihat a nagy kínai átalakulásForrás: AFP/Liu Jin

Mindemellett pedig az ország folyamatos nyit a külföld felé is. Nem csupán a tőkepiacon érzékelhető egyre nagyobb nyitottság, de Latin-Amerikában és Afrikában is egyre jobban jelen van a világ második legnagyobb gazdasága, fokozatosan erősödő versenytársként fellépve az Egyesült Államokkal szemben.

Ráadásul Kína immáron a gazdasági növekedésével is sokkal óvatosabban bánik. Peking ugyanis igyekszik kontroll alatt tartani a növekedést, annak érdekében, hogy megelőzzön egy esetleges pénzügyi válságot – mondta Andy Xie, a széles körben elismert Kínával foglalkozó független közgazdász.

Védelem és növekedés

A vezetésnek tehát a nem a növekedés a célja önmagában, hanem az, hogy megteremtse azt a stabilitást, amelyben a kockázatos szektorok és vállalatok kisebb fenyegetést jelentenek a rendszer egészére nézve. Emellett a kormány a Reuters információ szerint

fenn fogja tartani az idei évre kitűzött 6,5 százalékos bővülési ütemet.

Az ország legnagyobb kockázatát jelenleg az igen magas és veszélyes adósság jelenti, ahogy a hitelállomány továbbra is bővül. Vagyis logikus, hogy a pekingi vezetés elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy védje a gazdaságot a belső és külső sokkhatásoktól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK