Kína belépett egy új korszak kapuján

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Ahogy Peking folyamatosan alakítja át a kínai gazdaságot, az ország maga mögött hagyta azt az időszakot, amikor csak a világ gyáraként tekintettek rá. Egy feldolgozóipari globális csomópontból Kína mára számos területen a világ élvonalába került.
Vágólapra másolva!

A kínai átmenet egyik legfontosabb eredménye, hogy a világ második legnagyobb gazdasága mára a pénzügyi technológiai változások élvonalába került. Ennek következtében napjainkban számos pénzügyi cég használ kínai technológiát – mondta a CNBC-nek Kathryn Shih, a svájci UBS bank szakértője a vállalat által a héten tartott sanghaji konferencián.

Ezzel együtt az ország a feldolgozóipar területén is egyre jobban fejlődik, aminek következtében

fokozatosan teret nyer a high-tech szektorban is.

Shih ennek kapcsán kiemelte például az elektromos autókat. Ebben az iparágban ugyanis Kína egyértelműen az élre tör, és a jövőben várhatóan teret nyernek majd a kínai márkák is.

Hódító átalakítás

Az egész átalakításnak egyébként pontosan az a célja, hogy Kína ellépjen az olcsó feldolgozóiparra épülő modell irányából egy olyan növekedési struktúra felé, melyben sokkal nagyobb szerepet kapnak például a szolgáltatások.

Mindenre kihat a nagy kínai átalakulás Forrás: AFP/Liu Jin

Mindemellett pedig az ország folyamatos nyit a külföld felé is. Nem csupán a tőkepiacon érzékelhető egyre nagyobb nyitottság, de Latin-Amerikában és Afrikában is egyre jobban jelen van a világ második legnagyobb gazdasága, fokozatosan erősödő versenytársként fellépve az Egyesült Államokkal szemben.

Ráadásul Kína immáron a gazdasági növekedésével is sokkal óvatosabban bánik.

Peking ugyanis igyekszik kontroll alatt tartani a növekedést, annak érdekében, hogy megelőzzön egy esetleges pénzügyi válságot

– mondta Andy Xie, a széles körben elismert Kínával foglalkozó független közgazdász.

Védelem és növekedés

A vezetésnek tehát a nem a növekedés a célja önmagában, hanem az, hogy megteremtse azt a stabilitást, amelyben a kockázatos szektorok és vállalatok kisebb fenyegetést jelentenek a rendszer egészére nézve. Emellett a kormány a Reuters információ szerint

fenn fogja tartani az idei évre kitűzött 6,5 százalékos bővülési ütemet.

Az ország legnagyobb kockázatát jelenleg az igen magas és veszélyes adósság jelenti, ahogy a hitelállomány továbbra is bővül. Vagyis logikus, hogy a pekingi vezetés elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy védje a gazdaságot a belső és külső sokkhatásoktól.