Az MNB a rendőrséghez fordul, a tiltást kijátszó szolgáltatókkal szemben

Vágólapra másolva!
Az MNB haladéktalanul tájékoztatja a nyomozó hatóságokat és szükség esetén újabb piacfelügyeleti vizsgálatot is indít azoknál a szolgáltatóknál, magánszemélyeknél, amelyek a jegybank korábbi tiltó határozata ellenére tovább folytatják jogosulatlan tevékenységüket - figyelmeztet közleményében a jegybank.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az több esetben észlelte, hogy tovább folytatják tevékenységüket egyes olyan jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók, magánszemélyek, akik esetében a jegybank – piacfelügyeleti vizsgálatát követően – már határozatban tiltotta meg az engedélye, regisztrációja hiányában végzett törvénysértő működésük folytatását. A jogosulatlan működés folytatása visszafizetendő pénzeszközök gyűjtése, pénzkölcsön nyújtása és annak közvetítése, befektetési, illetve széfszolgáltatás kapcsán merült fel.

A jegybank jellemzően már piacfelügyeleti eljárásai közben, az ideiglenes intézkedésével párhuzamosan büntetőeljárás megindítását is kezdeményezi az illetékes nyomozó hatóságoknál. Ilyenkor a gyanús társaság adatait honlapja honlapján is közzéteszi.

A jegyban arra is kitér, hogy a

természetes személyek akár 100 millió forintig terjedő piacfelügyeleti bírságot kockáztatnak,

különösen akkor, ha tevékenységüket az MNB tiltása ellenére, rosszhiszeműen folytatják.

A befektetők, akik egy niylvános jogosulatlan szolgáltató vagy magánszemély szolgáltatásait veszik igénybe, szintén nagyot kockáztatnak. Bár az érintett szolgáltatóknak, magánszemélyeknek

visszafizetési kötelezettségük van a befektetők számára, ezt jellemzően nem teljesítik.

Az MNB az elmúlt időszakban a CreditLure Kft., Different Choice FBC. Inc., illetve J. László magánszemély esetében azonosította, hogy az érintett, korábban eltiltó intézkedéssel sújtott társaságok, magánszemély (azonos vagy egyéb hasonló néven) vélhetően tovább folytatják jogosulatlan tevékenységüket.