Több boltos bér is nagyon kilőtt az elmúlt időben. Az Aldi az előző héten komoly bejelentést tett, gyakorlatilag ledobta a bérbombát. De mire volt ez elég? Most kiderül, hogy a hazai áruházak közül hol keresnek a legjobban a dolgozók. Jelentős különbségek vannak az alapbérek között, de a Lidl még vár a saját nagy bejelentésével.

A boltos álláshirdetések egyre csábítóbbak, de nem árt kicsit utánaszámolni annak, hogy valójában mi mennyi. Fontos az is, hogy mekkora összeget fordít bérezésre egy vállalat, de a dolgozók számára csak az a fontos, hogy mennyit kapnak kézhez fizetéskor.

A blokkk.com utánajárt annak, hogy melyik áruházláncnál, mennyit keresnek az ott dolgozók. A lista elkészítését az is nehezítette, hogy sok cég titkolja a kereseti lehetőségeket, pedig köztudott, hogy a dolgozók egymás között beszélnek a fizetésről.

illusztrációForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A munkaerő vadászat januárban sem lankadt tavalyhoz képest, de ez nem csak nálunk van így, hiszen nincs elég eladó nyugaton sem. Az uniós EURES foglalkoztatási portál adatai szerint nem történt nagy változás máshol sem az elmúlt egy hónapban - írja a blokkk.com.

Mostanában a hirdetésekben sokszor vannak homályos részek, főleg akkor, ha valaki pontosan ki akarja számolni a járandóságot. Többek között nem mindig adják meg a cafetéria összegét, vagy például a műszak- és a vasárnapi pótlék már mindenkinél hozzájön a keresethez, akárcsak a túlóra.

Létezik egy sor nem számszerűsített, béren kívüli juttatás is (például a munkába járás támogatása). Egy viszont tény, hogy a nagy élelmiszerláncok fizetik a legmagasabb béreket, és ebben a sorban megtalálható a hazai nagyok némelyike is.

Itt van tehát a lista, a bért és a cafetériát együtt tekintve, az egyes boltok legmagasabb kereseteit szedtük össze (minden cégtől csak egyet, a legnagyobbat nézve):

Az első helyen az Aldi áll, a második a Tesco, míg harmadik a Lidl.

Ha csak a béreket nézzük, akkor a lista így néz ki:

Az Auchan esetében hiányzik az összesített fizetés, mivel nem volt adat a cafetéria összegéről.Forrás: blokkk.com

Megmutatjuk az apróhirdetések mezőnyét is. A nagy része beláthatatlan, hiszen sok hirdetésben nem szerepel a bérezést. Néhány véletlenszerű példa:

Forrás: blokkk.com