A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2017 decemberére vonatkozó inflációs adatokat. Mivel ezzel teljessé vált a tavalyi adatsor, így kiderült az is, hogy mekkora volt az átlagos drágulás tavaly Magyarországon.

A KSH legújabb gyorstájékoztatója szerint, a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek 2017-ben az előző évhez képest.

Decemberben 2,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elemzők 2,3-2,4 százalékos éves átlagos inflációt vártak 2017-re, így kijelenthető,

hogy a tavalyi infláció a várakozásoknak megfelelően alakult. Érdemes megemlíteni, hogy 2012 után nőtt ismét az infláció az előző évhez képest, azonban az még így is a 3 százalékos inflációs cél alatt van.

Az infláció alakulásaForrás: KSH

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy az infláció decemberi lassulásában az üzemanyagok árának mérséklődése játszott főszerepet.

Tavaly a legnagyobb drágulást a szeszes italok, dohányáruknál, valamint az élelmiszereknél mérték. Egy főcsoportban mértek csökkenést, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly.

IllusztrációFotó: Magócsi Márton - Origo

Tavaly az év egészében az élelmiszerekért 2,8 százalékkal többet kellett fizetni.

A legnagyobb mértékben, átlagosan 4,8 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

 • Az egyéb cikkek ára átlagosan 3,6,
 • a szolgáltatásoké 1,5,
 • a háztartási energiáé 0,8,
 • a ruházkodási cikkeké 0,5 százalékkal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni 2017-ben.

Legjobban a tojás drágultForrás: Shutterstock

Egy év alatt, 2016 decemberhez képest az élelmiszerek ára 3,5 százalékkal emelkedett, ezen belül

 • a tojás 39,4,
 • a vaj, vajkrém 15,1,
 • a tejtermékek 7,9,
 • a kenyér 7,7,
 • a kávé 5,6,
 • a párizsi, kolbász 5,1,
 • a sertéshús 5,0 százalékkal drágult.

A cukor ára 12,5, a baromfihúsé 11,8 százalékkal csökkent.

A háztartási energia ára 1,6 százalékkal magasabb lett, míg az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A járműüzemanyagoké 0,5 százalékkal emelkedett egy év alatt, a gyógyszerek és gyógyászati termékek 2,9 százalékkal drágultak, a tankönyvek 58,7 százalékkal olcsóbbak lettek.

A ruházkodási cikkekért 0,5 százalékkal többet kellett fizetni.

Az üzemanyagok alig drágultakForrás: Origo

A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal olcsóbbak voltak, mint 2016 decemberében, ezen belül, a használt autókért 7,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,1 százalékkal emelkedett, de a postai tarifák 5,9 százalékkal emelkedtek, míg a telefon és internet szolgáltatás árai 5,1 százalékkal csökkentek. A külföldi üdülés 5,1 százalékkal kevesebbe, a belföldi 5,9 százalékkal többe került, mint az előző év decemberében.