A dél-amerikai ország politikai és gazdasági krízisen megy keresztül, azonban a déli szomszédságban élők közül egyre több brazil nő választja a venezuelai sebészeket plasztikai beavatkozáshoz.

Nicolas Maduro elnök vezetése alatt Venezuela gyakorlatilag a csőd szélére sodródott. Csökkentek az olajbevételek, állandóak az erőszakos, kormányellenes tiltakozások, és hatalmas élelmiszerhiány sújtja a lakosságot. Az infláció már szinte mérhetetlen, míg az ország valutájának, a bolivárnak az értéke 2016 eleje óta szinte eltűnt.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Ez azonban lehetőséget nyújtott olyanok számára, mint Francisca Maia Vasconcelos, aki arra építette fel üzleti vállalkozását, hogy a szépülni vágyó brazilokat utaztassa Venezuelába, majd onnan vissza otthonukba.

Ügyfelei többnyire Manaus városából indulnak, és egy 10 órás utazás végén a venezuelai Puerto Ordazba érkeznek, ahol a műtétek jóval olcsóbbak. Az elmúlt három évben több mint 250 brazil nő vette igénybe Vasconcelos szolgáltatását.

Faria Silva, Vasconcelos ügyfele szintén plasztikai műtétre érkezett Venezuelába, akinek zsírszöveteit eltávolítják a derekáról és a csípőjéről, és szilikon implantátum kerül a mellébe, vagyis teljes alakátszabásra érkezett az országba.

Sok ügyfelem érkezik a közösségimédia-oldalakról, mint a Facebook vagy az Instagram. De még többen vannak, akiknek a korábbi ügyfeleim beszéltek a lehetőségről" – nyilatkozta Vasconcelos a BBC-nek.

Vasconceloshoz hasonló egyre több vállalkozás szakosodik a szépségipari utazásokra, a plasztikai turizmus kiaknázására.

IllusztrációForrás: Botched

Bár az árak változóak, de míg egy mell-, és fenékemelő plasztikai műtét

Venezuelában 10 ezer reálba (785 ezer forint) kerül, addig hazájukban, Brazíliában ez az összeg elérheti akár a 30 ezer reált (2,3 millió forint) is.

Magyarországon is végeznek ilyen beavatkozásokat magánklinikákon és plasztikai sebészeteken: idehaza a hasplasztikai beavatkozás ára a 390 ezer és 950 ezer forint közötti sávban van, míg a mellnagyobbítás 520 ezer és 750 ezer forint között mozog.