Forradalmasíthatja a légkondicionálást az új technológia

Otthon 10 érdekesség, amit eddig nem tudtál a légkondicionálókról! – Klímaszezon ON
Vágólapra másolva!
Szingapúri tudósok egy csoportja új technológiájú légkondicionáló berendezést fejlesztettek ki. Az új szerkezet jobb energiahatékonysági mutatókkal rendelkezik a jelenlegieknél, és forradalmi módon, a levegőből kivont víz képezi az egyetlen hűtőközeget benne. Mindez a klímaváltozás elleni küzdelemben lehet fontos, és nem is csak marginális körülményként, hanem akár komoly fegyvertényként is.
Vágólapra másolva!

A Szingapúri Állami Egyetem kutatói új eljárást dolgoztak ki a levegő hűtésére – írják az intézmény honlapján. Ennek során a hűtés előtt a levegőt papírszerű membránrétegen vezetik át, amelyek párátlanítóként funkcionálnak. A kinyert víz speciális csatornákon halad a hűtőrendszerben. A víz az egyetlen hűtőközeg a berendezésben.

A légkondicionálók is hozzájárulnak a klímaváltozáshoz és a hőmérséklet emelkedéséhez Forrás: Getty Images/iStockphoto/flyparade/Ion Barbu

A klíma nagy ellenségeinek számítanak

A légkondicionáló berendezések iránti kereslet globális viszonylatban emelkedő tendenciát mutat, részben épp a klímaváltozásnak köszönhetően. A hagyományos megoldású eszközök azonban nagy energiafalók, a bennük lévő hűtőközegek pedig – például a klór-fluor-szénhidrogének – nagy mértékben hozzájárulnak az üvegházhatáshoz.

Az előzetes számítások szerint, ennek mértéke a 2050-es évekre akár a teljes kibocsátás ötödét is elérheti.

A század végéig – a rosszabb forgatókönyv szerint – a légkör átlaghőmérséklete akár 5 Celsius fokot is meghaladó mértékben emelkedhet. Ha az új technológia sikerrel vizsgázik, akkor

ebből akár 1 Celsius fokos mérséklés is elérhető, ami óriási jelentőséggel bírna a klímaváltozás elleni erőfeszítések sorában.

Az új légkondicionáló technológia jelentős eredményt hozhat a klímaváltozás elleni harcban Forrás: Thinkstock

Az ivóvíz problémája is

A kutatók fejlesztése 40 százalékkal hatékonyabb, mint a jelenleg általánosan elterjedt berendezések. Kompresszor és speciális hűtőközeg nélkül látja el feladatát, a levegőből kinyert víz pedig – köszönhetően a párátlanításnak – tiszta.

Ennek szintén nagy jelentősége lehet az ivóvíz-ellátási nehézségekkel küzdő Szingapúrban.

A fejlesztők bejelentették, folytatják a technológia tökéletesítését és az olyan megoldások kidolgozását, mint az energiahatékonyság valós idejű nyomon követése.