Harmadával kevesebb nő indítja be saját vállalkozását, mint férfi

kisvállalkozás vállalkozás üzlet workshop megbeszélés
43947358 - business.
Vágólapra másolva!
A brit NatWest bank kutatása szerint harmad annyi nő fog bele saját vállalkozás alapításába, mint férfi. Az egyik leggyakoribb indoka ennek a bukástól való félelem, a kezdeti tőke megszerzése, vagy az előnytelen gazdasági helyzet.
Vágólapra másolva!

Emma Gannon, író-blogger szerint a nők egyfajta kollektív krízisen esnek keresztül. „Megvan minden szükséges eszközünk, van internet kapcsolatunk, körbe vagyunk véve inspiráló emberekkel, és a közösségi médián látjuk, hogy mások mit hogyan érnek el körülöttünk. De valami mégis az utunkat állja” – fejtette ki elméletét Gannon a BBC-nek.

Emma Gannon Forrás: Getty Images/Dave M. Benett

A kutatás továbbá kimutatta, hogy a nők másban látják egy vállalkozás sikerét, mint a férfiak: a nők 52 százaléka hajlandó kevesebbet keresni, hogy sikeres legyen a vállalkozása, a férfiaknak viszont csak 44 százaléka hajlandó erre. A márka megteremtése fontosabb a nők számára (31 százalék), míg a férfiaknál a cég üzleti növekedése a hangsúlyosabb (51 százalék).

A NatWest adataiból az is kiderül, hogy a nők inkább kérik barátok, családtagok segítségét vállalkozásuk beindításához, vezetéséhez, mintsem helyi ügynökségektől vagy üzleti tanácsadóktól kérjék ezt. Ez azért is lényeges, mert egy széles kapcsolatrendszer, és egy megfelelői támogatói kör elengedhetetlen egy új és növekvő cégnél.

Otegha Uwagba, a Women Who alapítója, és ez az a szervezet, amely kapcsolati tőkét, illetve támogatást nyújt nőknek a kreatív iparágak területén. „Nagyon fontos, hogy találjunk egy piaci rést, ahol mások még nem tevékenykednek” – javasolja Uwagba.

Illusztráció Forrás: 123RF

Laura Mudie egy ilyen piaci rés miatt indította el vállalkozását, 20 évesen végzett ápolóként zavarta, hogy az ápolók ruhái egyszerű és szürke darabok, és úgy vélte, lehetne ebbe egy kis színt és vidámságot is belecsempészni. Mudie 23 évesen már Kínában tárgyalt gyárvezetőkkel az ötlete megvalósításáról.

– nyilatkozta Mudie. Cége már az első évben bevételt termelt, ami szokatlan az új vállalkozások körében.

Uwagba szerint nagyon fontos, a megfelelő védelmi háló kialakítása, például a megfelelő pénzügyi tartalék felhalmozása, mivel a vállalkozások nagy része a kezdetben nem mindig nyereséges. Nem érdemes ugyanakkor azonnal otthagyni egy jól fizető állást, de annak a rovására sem érdemes elindítani saját cégünket.

– foglalta össze Uwagba.

Stay hydrated

Otegha Uwagba (@oteghauwagba) által megosztott bejegyzés,

Gannon bevételei különböző forrásokból érkeznek: könyveladások, eseménymeghívások, és videó megtekintések, de a számítások azt igazolják, hogy 500 és 5.000 font közötti bevétel érkezhet ezekből a tevékenységekből. Gannon azonban türelemre inti a kezdő vállalkozókat.

„Nem hagyhattam csak úgy ott a munkámat, szükségem volt a fizetésemre, be kellett fizetnem a számláimat, a lakbéremet. Mikor elkezdtem a vállalkozást perceket és órákat loptam mindenhonnan, a végén aztán kiléptem a munkahelyemről” – fejtette ki Gannon.

Julia Baker a NatWest Vállalkozás vezetője szerint a számoknak köszönhetően kiderül, hogy a nőknek másfajta kihívással kell megküzdeniük egy vállalkozásnál,

mint a férfiaknak, ezért másfajta támogatásra is van szükségük.