A SPAR minden dolgozójának megemeli a fizetését ettől az évtől

2018.01.15. 12:05

Sikeres volt a bértárgyalás a SPAR és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között - áll az áruházlánc Origohoz eljuttatott közleményében. A megegyezés értelmében a vállalat valamennyi munkavállalója magasabb fizetést kap az idei évtől. Ezen túlmenően bevezetésre kerül a vállalati hűségprogram, melynek keretében további béren kívüli juttatásokat is kapnak a munkavállalók, a SPAR-nál eltöltött évek függvényében.

Eredményesen zárult a mintegy 13 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete között lezajlott bértárgyalás. A vállalat a garantált bérminimum, illetve minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl is biztosít béremelést a dolgozók számára, melyet kiegészít egy saját hűségprogram bevezetésével.

A SPAR valamennyi dolgozója kap idén béremeléstForrás: all rights reserved/Molnarzsolt

A legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a kezdő bér minimum havi bruttó 200 ezer forint lesz.

Figyelnek a bérfeszültségre

Az idei béremelést az áruházlánc többségében saját forrás felhasználásával valósítja meg, melyet a járulékcsökkentésből származó megtakarítás egészít ki.

A SPAR 2017-ben 10 milliárd forint értékű bérfejlesztést hajtott végre. Ez a szám 2018-ban eléri a 9 milliárd forintot, melyet a járulékcsökkentés közel 1 milliárd forint értékben fedez.

Ez két év alatt a bérek közel 40 százalékos növekedését jelenti a SPAR-nál. A bérfeszültség megelőzése érdekében a fizetések meghatározásakor pedig mindig törekszünk arra, hogy az egyes vezetői szintekhez köthető bérek összecsúszását elkerüljük. - hangsúlyozta Maczelka Márk kommunikációs vezető.

Az áruházlánc 2018-ban is folytatja a beruházásokat új áruházak építésével – és ezzel együtt új munkahelyek teremtésével –, valamint a meglévő áruházak felújításával. Az idei beruházási keret meghaladja a 23 milliárd forintot,amelyet az osztrák családi tulajdonban lévő vállalat Magyarországon fektet be. Ennek keretében közel 20 áruház megújítása és több új áruház átadása valósulhat meg.

A vállalat idénre is új beruházásokat tervez, aminek következtében a munkatársi létszám 2018-ban tovább fog nőni.

A fluktuációs ráta pedig egy év alatt közel 7 százalékponttal csökkent, mely alátámasztja a bérfelzárkóztatási stratégiánk helyességét" – emelte ki kommunikációs vezető.

Az áruházlánc dolgozói hűségprogramot jelentett beForrás: MTI/Illyés Tibor

Hűségprogram a dolgozóknak

A SPAR saját – választható béren kívüli juttatásokat tartalmazó - hűségprogram bevezetésével kívánja honorálni a lojalitást.

Ennek értelmében a vállalat valamennyi dolgozója, majdnem 13 ezer munkavállaló, 2018-tól továbbra is megkapja az évi 100 ezer forintnyi készpénzes juttatást.

Ezen felül pedig azok, akik több mint egy éve a cég alkalmazásában állnak – a SPAR-nál eltöltött évek számától függően – éves szinten minimum 40, maximum 100 ezer forint béren kívüli juttatásban is részesülnek.

Ebben az esetben a munkavállalók dönthetnek arról, hogy azt SZÉP-kártyán, vagy SPAR ajándékkártyán kívánják megkapni. Emellett megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, amely egyedülálló a hazai élelmiszer kiskereskedelmi szektorban.

Valamint továbbra is él a dolgozói vásárlási kedvezmény, mely a kiemelt időszakokban 10% kedvezmény elérését teszi lehetővé az egyes vásárlások alkalmával.