Betanított munkást és bolti eladót keresnek a cégek leginkább

2018.01.16. 20:20

2017 utolsó hónapjaiban 17,4 százalékkal több új hirdetést adtak fel a cégek Magyarország vezető állásportálján, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Nem szűnik a szakmunkások és betanított munkások iránti igény, továbbra is ez a két kategória vezeti a hirdetői ranglistát.

Az elmúlt negyedév minden hónapjában több mint 10 ezer új hirdetést adtak fel a cégek, ami 17,4 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest - írja a Tőzsdefórum.hu számol be.

Az oldal a Profession.hu állásportál jelentésére hivatkozik, és megemlíti azt is, hogy több mint 800 ezer regisztrált álláskeresője 25 százalékkal több önéletrajzot töltött fel a rendszerbe, mint a tavalyi évben.

Kategóriák szerinti bontást vizsgálva az utolsó negyedévben ugyanabban az 5 kategóriában keresték a legtöbb embert, mint az előző évben:

  1. szakmunka,
  2. fizikai, segéd-, és betanított munka,
  3. gyártás és termelés,
  4. értékesítés és kereskedelem,
  5. mérnök.

Még a sorrend is azonos volt.

illusztrációForrás: Thinkstock

Az egyetlen különbség a két év között azonban jelentős: közel dupla annyi fizikai, segéd és betanított munkást és másfélszer annyi szakmunkást kerestek idén még az utolsó hónapokban is. Éves szinten nézve ez a szám az előbbi esetében 77 százalék, míg a szakmunkás álláshirdetéseknél 33 százalék.

A többi kategóriában is nőtt a hirdetések száma, egyedül cégvezető, menedzsment munkakörökbe kerestek kevesebb embert, mint előző évben.

2017 év végén Magyarországon betanított munkást és bolti eladót kerestek a legtöbben. Tőlük csak kissé marad el a programozó, fejlesztő pozíció, ugyanakkor a top 10 leghirdetettebb munkakör között ez az egyetlen, aminél csökkent az állásajánlatok száma.

illusztrációForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Jelentős csökkenés mutatkozott az egyetemi végzettséget megkövetelő hirdetések számában (17 százalék) és nem volt olyan hirdetés, ami 10 évnél több szakmai tapasztalatot várt volna el a jelentkezőtől. Ugyanakkor közel kétszer több hirdetést adtak fel mindössze alapfokú, általános iskolai végzettség megjelölésével és

az állásajánlatok 38 százalékánál nem kértek semmilyen munkatapasztalatot, vagy elegendő volt 1-3 év gyakorlat (40 százalék) az adott munkakörben.