A McDonald's két nagy környezetvédelmi bejelentést is tett az elmúlt hetekben: ott ahol még használják a cég az év végéig  kicseréli habszivacs poharait és tálcáit környezetbarát megoldásokra, valamint 2025-ig mind a 36 ezer éttermében megvalósítja a csomagolóanyagok újrahasznosítást – ez jelenleg csupán az éttermek tizedénél működik.

A több mint száz országban, 36 ezer étteremmel jelen lévő McDonald's célja, hogy 2025-re a termékek csomagolására használt anyagok egészét megújuló, újrahasznosított, vagy az Erdészeti Tanács (Forest Stewardship Council) tanúsítványával hitelesített, fenntartható forrásokból szerezze be, és világszerte valamennyi éttermében megvalósítsa a csomagolóanyagok újrahasznosítását.

IllusztrációForrás: AFP/2013 Getty Images/Scott Olson

Mint a világ legnagyobb éttermi vállalata, lehetőségünk és felelősségünk is van abban, hogy nagyságunkat jó dolgokra használjuk" – nyilatkozta a Business Insidernek Francesca DeBiase, a McDonald's ellátási és fenntarthatósági vezetője.

DeBiase szerint az új kötelezettségvállalás legnehezebb rész az, hogy minden helyszínen, étteremben ki kell alakítani egy újrahasznosítási pontot.

A különböző helyi viszonyok, valamint az infrastruktúra hiánya miatt a globális újrahasznosítás több éves erőfeszítést igényel. „A különböző településekkel való együttműködés az infrastruktúra kialakítása érdekében lesz az egyik legösszetettebb feladatunk" – tette hozzá DeBiase.

A most bejelentett nagyszabású globális célok összhangban vannak az európai piacokon, így Magyarországon is már évek óta zajló fenntarthatósági folyamatokkal, és építenek az eddig elért eredményekre.

A hazai McDonald's éttermek mindegyikében megvalósul az ott keletkező hulladékok teljes körű szelektálása, amelyeknek jelenleg több mint 80 százalékát újrahasznosítják. A vállalat célja, hogy 2020-ra ez az arány 100 százalék legyen.

A magyar éttermekben felhasznált, rost alapú csomagolóanyagok már 2016 óta teljes egészében megújuló, újrahasznosított, illetve tanúsított, fenntartható forrásból származnak.

IllusztrációForrás: MTI/Mohai Balázs

Az újrahasznosítási lehetőségek kiépítése a második olyan terület, ahol a McDonald's a környezet és a fenntarthatóság érdekében tesz lépéseket. Nemrég bejelentették, hogy lecserélik a habszivacs poharakat és tálcákat – és a vállalat 2020-ig áttér a száz százalékosan rost alapú csomagolásra.

Jelenleg a McDonald's által a termékek csomagolásához használt anyagok 50 százaléka származik megújuló, újrahasznosított vagy fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező forrásokból, illetve a rost alapú csomagolóanyagok 64 százaléka származik tanúsított vagy újrahasznosított forrásból.

A világon 10 százalékra becsülhető azon McDonald's éttermek aránya, ahol a termékek csomagolásához használt anyagokat újrahasznosításra adják át.

Az utóbbi években a környezetvédelmi csoportok és az ügyfelek aggodalmukat fejezték ki a McDonald's egyszer használatos csomagolása miatt, amit szinte lehetetlen újrahasznosítani. Hasonló intézkedések már a múltban is történtek, például 1991-ben a korábban műanyagban árult szendvicsek és csirkefalatok csomagolását környezetbarát papírra cserélték.