2010-ben a világ egyik legdurvább olajkatasztrófáját okozta a BP, amikor felrobbant a vállalat egyik fúrótornya a Mexikói-öbölben. A kártérítési eljárások a mai napig nem zárultak le, a végső számla már 65 milliárd dollárnál jár.

A British Petroleum (BP) fúrótornya 2010-ben robbant fel, amivel minden idők egyik legnagyobb olajkatasztrófáját idézték elő.

A balesetben akkor 11 ember meghalt,és 780 ezer köbméter olaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe.

A katasztrófa óta közel nyolc év telt el, de még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora büntetést kell kiszabni a BP-re a környezetszennyezésért.

Az olajvállalat becslése 2016-ban 61,6 milliárd dollár volt, de ezt az összeget már jócskán meghaladja a jelenlegi számla.

A Deepwater Horizon fúrótornyot oltjákForrás: Reuters/Handout

Az összeg 2017 utolsó negyedévében újabb 1,7 milliárd dollárral növekedett, amely a folyamatosan születő bírósági ítéletekből adódik össze – írja a The Guardian.

Így a jelenlegi számla összege 65 milliárd dollár.

A bíróságon összesen 390 ezer keresetet nyújtottak be a BP ellen a Deepwater Horizon katasztrófával kapcsolatban, és ezeknek már a 99 százalékát elbírálták.

A vállalat szóvivője szerint várhatóan pár hónapon belül sikerül megegyezni az összes érintettel,és így véglegessé válik a kártérítés összege.

Az olajkatasztrófa okozta károkat nagyon nehéz számszerűsíteni, és a legkülönbözőbb területekről érkeztek be keresetek. A katasztrófa nem csak a BP partnereire volt hatással, hanem az élővilágra, a turizmusra, a kereskedelmi útvonalakra, a halászatra, illetve általánosságban az egész olajiparra.

Olajszennyeződés amerika partjainál a BP Deepwater Horizon katasztrófája utánForrás: AFP/Saul Loeb

Hogy pontosan miből tevődik össze a 65 milliárd dollár, azt nehéz lenne felsorolni, de a legnagyobb tétel az egy 18,5 milliárd dolláros büntetés, amelyet a cég a környezetvédelmi szabályok megszegése miatt kapott. Emellett 4,5 milliárd dollárt fizettek bírságként a biztonsági előírások megszegésért, illetve 7,8 milliárd dollár értékben kompenzálták az áldozatok hozzátartozóit és a fúrótorony dolgozóit.

Ebből a keretből jut pénz annak a 47 ezer embernek az egészségügyi kompenzációjára is, akiknél valamilyen betegség alakult ki az olajszennyezés következtében.

A kísérleti mélytengeri fúrás helyszínén az április 10-i robbanás után még július 15-én is ömlött az olajForrás: Origo

Iparági szakértők szerint bár az újabb 1,7 milliárd dollár nagyságú büntetés igen nagy, de nem fogja érdemben megrengetni az olajvállalatot.

A részletek csak a cég februárban közétett éves jelentéséből derülnek ki, a hír hatására a BP részvényei 2-3 százalékot estek.