Az olajemirátus minden idők legnagyobb víztartalékát halmozta fel

2018.01.17. 12:35

A világ egyik legnagyobb sivatagi víztározóját mutatták be egy olajban gazdag országban. A gigantikus tárolóba sótlanított víz kerül, és hónapokra elég lenne az egész országnak.

Az Egyesült Arab Emírségekben, Abu Dzabitól nem messze található nem csak az olajemirátus, hanem a Föld egyik legnagyobb víztartaléka. A gigantikus tárolót 2010-ben kezdték építeni, és most érte el maximális kapacitását – azaz most töltötték tele friss vízzel.

Három hónap vagy tízezer olimpiai úszómedence

A világ legnagyobb, sótlanított vízkészletének ad teret a Liwa sivatagban épített gigantikus víztározó. Terve mintegy 15 évvel korábbra nyúlik vissza, kivitelezése 2010-ben kezdődött. 2015-ben már megkezdődött feltöltése tiszta, emberi felhasználásra is alkalmas vízzel.

Az Emírségek most bejelentette: a sivatagi tárolót teljesen megtöltötték vízzel.

Ez mintegy 26 milliárd liter, fogyasztásra alkalmas vizet jelent.

Ez a mennyiség elegendő 10 ezer darab olimpiai úszómedence feltöltéséhez.

Vagy, vészhelyzeti tartalékként,

elegendő az ország valamennyi lakója számára, 3 hónapon keresztül, fejenként 180 liter fogyasztással számolva.

A világ legnagyobb, tengervízből nyert víztartalékát halmozta fel a sivatagi ország (illusztráció)Forrás: Pixabay

Kevés eső és komplex vízstratégia

Az édesvíz-készletek korlátozottan állnak csak rendelkezésre az országban, ahol évente átlagosan csak 10 centiméter eső hullik. Az évek alatt megtöltött tároló Abu Dzabitól nagyjából 200 kilométerre található. A város tengerpartján lévő üzemből, ahol a tengervíz sótalanítását végzik, különleges rendszer pumpálja át egy vezetékrendszeren a fogyasztásra alkalmassá tett vizet.

Nagyjából 200 kilométerre Abu Dzabitól, a Liwa sivatagban áll a víztározóForrás: AFP/Karim Sahib

A tároló megtöltésének bejelentésekor az ország illetékes tisztviselői azt jelezték: a sivatagban felhalmozott víztartalék fontos, de nem kizárólagos eleme az ország vízstratégiájának. Folyamatosan dolgoznak azokon az innovatív megoldásokon, melyek révén további tartalékok képezhetők a vízből.

A projekt teljes költségvetése 435 millió dollár, azaz több mint 115 milliárd forint volt.

Az országban remélik, hogy stratégiai víztartaléka globális viszonylatban is irányadó lesz a sivatagos régiók államai számára.