Veszélybe kerülhet a feltörekvő piaci rali

2018.01.18. 17:41

Számos olyan tényező van, amely szétzúzhatja az immáron két éve tartó feltörekvő piaci részvényralit. A probléma az, hogy a szakértők csak abban nem értenek egyet, melyek a legnagyobb veszélyforrások.

Azzal kapcsolatban konszenzus van a bankok és az eszközkezelők között, hogy a feltörekvő piaci részvények igen szép hozamokkal kecsegtetnek, és már jó ideje kiemelkedő teljesítményeket produkálnak. A Pacific Investment Management például odáig ment, hogy az „évtized kereskedési lehetőségének" nevezte a feltörekvő piacokat – írja a Bloomberg.

Mindazonáltal olyanok is vannak, akik már a vészharangot kongatják. Legutóbb a Morgan Stanley jelezte, hogy a feltörekvő részvények megismételhetik a 2000-es év eseményeit.

Akkor a jó kezdés után végül 32 százalékos zuhanással zárta az évet az eszközosztály. Noha abban nincs közmegegyezés, hogy mely tényezők jelentik a legnagyobb kockázatot, a Bloomberg összegyűjtött öt olyan területet, amely megütheti a feltörekvő piaci ralit.

Technológiai fordulat

A technológiai szektorban az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a feltörekvő piaci vállalatok képesek lesznek-e megismételni a tavalyi bevételeket – mondja Bhanu Baweja, a UBS bank stratégája. A hardvervállalatok különösen érzékenyek lehetnek a változásokra, de egy eladási hullám a bitcoin piacán szintén nagy pofont jelenthet az iparágnak – tette hozzá.

Egyelőre kitart a rali, de már gyűlnek a kockázatokForrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

A szakértő alapvetően arra számít, hogy idén 10 százalékos hozamot produkál a terület, szemben a tavalyi 38 százalékkal. Várakozásai szerint a növekedés és a hozamok egyaránt lassulni fognak az idei év végére.

Erősödő dollár

Bár egyes elemzők szerint az amerikai dollár valójában még a jelenlegi állapotánál is sokkal gyengébb lehetne, nincs kizárva, hogy a zöldhasú összehoz egy ralit a közeljövőben. Ha ez megtörténik, az értékeltségek pedig rekord közeli szintekre emelkednek, akkor egy ilyen kombináció, legalább időszakosan, visszafoghatja a feltörekvő piaci papírokat – figyelmeztetett Jeff Gundlach, a DoubleLine Capital befektetési vezetője.

Mindazonáltal a szakértő úgy látja, a hosszú távú befektetők számára a feltörekvő piaci részvények értékeltségei még így is kedvezők. Még mindig az látszik ugyanis, hogy a befektetőknek prémiumot kell fizetniük az amerikai részvényekért a feltörekvő papírokkal szemben.

Gazdasági lassulás

A feltörekvő piaci régió gazdasági növekedése ebben az évben 4,2 százalékig lassulhat a tavalyi 4,4 százalékról a londoni Capital Economics elemzői szerint. A lassulás jelentős részben Kínának köszönhető, ahol a növekedés gyengülése az ipari nyersanyagok árfolyamaira is negatív hatást gyakorolhat.

Sokat számít majd a kínai növekedés alakulásaForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Ennek eredményeként a feltörekvő piaci részvények ralija megszakadhat, az MSCI Emerging Market Index pedig enyhe mínuszban fejezheti be az évet – teszi hozzá a Capital Economics elemzése.

A vállalat prognózisa szerint azonban 2019 még rosszabb lehet, 4 százalékos várható növekedéssel, a részvények pedig élesebb esésnek indulhatnak.

Túlzott kockázatvállalás

A rekordokat verdeső globális részvénypiacok hátránya, hogy egyre nagyobb a kockázata a piaci visszaesésnek – mondják a Goldman Sachsnál. A bank megjegyzi, hogy az MSCI Emerging Market Index a valaha volt leghosszabb olyan szériát produkálja, melynek során nem szenvedett el 10 százalékos korrekciót.

Nem véletlen tehát, hogy idén eddig a befektetői kockázati étvágy is soha nem látott csúcs közelébe ért, és ezt a trendet a részvénypiac vezeti. Mindazonáltal a Goldman stratégái továbbra sem számítanak arra, hogy a közeljövőben beütne a medvepiac, és éppen ezért kitartóan felülsúlyozzák a feltörekvő piaci részvényeket.

Megugró infláció

Komoly változásokat eredményezne a feltörekvő piacok körében, ha az infláció hirtelen emelkedésnek indulna. Ez ugyanis alapjaiban rendezné át a tőkeáramlási trendeket – mondja Emre Tiftik, a washingtoni International Finance globális tőkepiaci igazgatója.

Bár nem ez a forgatókönyv adja az prognózisok bázisát, ha megvalósulna, az igencsak szűkítené a globális pénzügyi kondíciókat, potenciálisan csökkentené az amerikai dollár likviditást, illetve hátrányosan érintené a feltörekvő piaci részvényeket. Ezzel együtt Tiftik és csapata szintén kitartóan optimista a feltörekvő régióval kapcsolatban, és úgy számolnak, a tavalyinál jóval nagyobb ütemű lehet a tőkebeáramlás a feltörekvő részvényeket tartó külföldi portfóliókba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK