A holdújév egyben az egyik legnagyobb gazdasági esemény is

holdújév hold újéve ázsia
This photo taken on January 18, 2017 shows Chinese people visiting a lantern display for the upcoming Lunar New Year at a park in Beijing. The Lunar New Year, known locally as the Spring Festival, falls on January 28 this year and marks the Year of the Rooster in the Chinese calendar. / AFP PHOTO / STR / China OUT
Vágólapra másolva!
Szédületes erősödést produkált az arany az elmúlt hetekben, de az elemzők szerint a java még hátravan – írja a Bloomberg friss jelentésében. A Távol-Keleten hamarosan kezdődik a holdújév, ami csillagászati magasságba repítheti a nemesfém árát.
Vágólapra másolva!

December közepe óta, 7,9 százalékos növekedést produkált az arany ára, köszönhetően a hamarosan beköszöntő holdújévnek, és az ebben az időszakban hagyományosan toronymagasra növő kínai keresletnek. A várakozások szerint, az arany idén áttöri az 1400 dollár unciánkénti árat is (1 uncia nagyjából 28,5 grammnak felel meg).

A Kutya éve

Február 16-án kezdődik a holdújév, vagyis a kínai új év, melyet a Távol-Kelet számos országában megünnepelnek. Malajziában, Vietnámban és Mongóliában éppúgy hatalmas ünnepségek kezdődnek ilyenkor, mint Kínában, ahol ilyenkor több száz millióan keresik fel rokonaikat, barátaikat, az egy teljes héten át tartó közös ünneplés miatt.

Ahogy az Origo is írt arról,

a kínai holdújév megünneplése ugyanis a világ egyik legjelentősebb, kulturális és egyben gazdasági vonatkozású eseménye.

Kína mellett, számos távol-keleti országban nagyszabású ünnep az új év beköszönte Forrás: AFP/Str

Majdnem kétmilliárd ember kezdi meg a felkészülést arra, nagyjából már egy hónappal előtte. Beköszöntekor szinte teljesen leáll az élet az ünnep idejére, nem nyitnak ki a tőzsdék, az emberek sem foglalkoznak pénzügyekkel. Csak úgy szabad belekezdeni az új év teendőibe, hogy nem maradnak elvarratlan szálak az anyagiak körül.

Kínában és több más távol-keleti kultúrában, rossz előjelnek tartják, ha valaki nem rendezi tartozásait még a holdújév beköszönte előtt.

A holdújévi ünnep számos rokon vonást mutat más kultúrkörök ünneplési szokásaival. A barátokkal és a rokonokkal való közös mulatozás, a belföldi utazás, mind ehhez tartozik. Népszerű a petárdázás is: a hagyomány szerint ott azért durrogtatnak pirotechnikai eszközöket, mert a régi időkben csak ennek segítségével sikerült elűzni egy Nian nevű szörnyet, aki addig rettegésben tartotta a kínaiakat.

A 2016-os új év beköszönte Kínában Forrás: AFP/Dale De La Rey

Minden bizonnyal most, a Kutya évének beköszöntekor sem lesz másképp, függetlenül attól, hogy egyébként Kínában szintén a Gergely naptár szerint tartják számon az idő múlását a hétköznapokban.

Bearanyozott napok

A holdújév megünneplése gigantikus pénzeket mozgat meg a gazdaságban. Minden évben több száz millió kínai kel útra, hogy az ünnepet a számára fontos emberekkel tölthesse, és rengeteg külföldön dolgozó vendégmunkás is hazalátogat erre a hétre.

Több száz millió kínai utazik valahova az ünnepre, általában rokonokkal, barátokkal együtt töltve az egyhetes időszakot Forrás: Getty Images,/2017 Getty Images/Kevin Frayer

A holdújév ünnepe azonban sok tekintetben rokonítható a karácsonnyal is. A kiskereskedelmi forgalom éppúgy megugrik, ahogy a légitársaságok, vonatcégek és más személyszállító vállalatok utasforgalma. Ahogy a karácsonyi készülődés szinte mindenütt a világon a kereskedelmi forgalom éves volumenének jelentékeny hányadát adja, úgy a holdújév kapcsán ez így van Kínában és más környező országokban is. Csak ezeken a helyeken a légitársaságok az év egyik legjobb időszakának könyvelhetik el januárt és februárt, általában ugyanis erre a két hónapra esik a holdújév kezdete.

Az aranynak (és árának) azért van ilyenkor óriási jelentősége, mert Kínában jó szerencsét kívánni a legtöbben aranyat tartalmazó ajándékkal szoktak rokonaiknak.

Az elmúlt hetek tendenciái alapján, az arany árának emelkedése várható Forrás: Bloomberg

A kisebb megszakításokkal, de folyamatosan erősödő tendenciát az arany esetében az is aláhúzza, hogy árát a nemzetközi piacokon a leggyakrabban a dollárhoz viszonyítják – ez viszont várhatóan esni fog a következő hónapban az euróval, a jennel és a fonttal szemben, ami az arany drágulását is visszafoghatja.

Egy nagyobb időszaki mintát nézve látni, hogy az arany ára a legutóbbi napokban-hetekben elvégezte korrekcióját, így a változása a leginkább a 2012-es évben tapasztaltakra emlékeztet. Ebből a tendenciából viszont következik, hogy további erősödés várható. Különösen azért, mert már csak hetek vannak hátra a Kutya évéig. Ehhez persze az sem ártana, ha a dollár is újra lendületbe jönne.