Magyarország példás módon helytállt a szakmák világversenyén

2018.01.19. 15:01

Magyarország jó hagyomány szerint példás módon helytállt a szakmák tavalyi világversenyén - mondta Áder János köztársasági elnök pénteken Budapesten, a WorldSkills 2017 verseny magyar résztvevőinek tiszteletére rendezett ebéden.

A köztársasági elnök köszöntőjében hangsúlyozta: a fiatal magyar szakmunkások által elnyert bronzérem és a kilenc kiválósági érem az egész csapat dicsősége.

A magas színvonalú szakmunka nem csak a megrendelőnek öröm, a jól végzett munkának van egy kevésbé látványos eredménye is, az ilyen munkának társadalmi rangja, becsülete lesz, mások számára is a teljesítmény válik zsinórmértékké - fogalmazott Áder János.

Budapest, 2018. január 19. Áder János köztársasági elnök (k) köszöntőt mond a Sándor-palotában, ahol az államfő tiszteletebéden látta vendégül a fiatal szakmunkások világbajnokságán részt vevő magyar csapatot 2018. január 19-én.Forrás: MTI/Kovács Tamás

A köztársasági elnök beszédében a világhírű tudóst, Albert Einsteint idézve elmondta: fát vágni jó dolog, mert annak a munkának azonnal látni lehet az eredményét. Ebben a megjegyzésben benne van egy elméleti ember minden őszinte csodálata a kétkezi munka iránt - emelte ki.

Áder János a magyar csapat tagjaihoz szólva úgy fogalmazott: Az ő szakmáik is ilyenek, alkotó munkájuk révén valami mindig megépül, elkészül, megjavul, megszépül, használhatóvá válik, vagy egyszerűen újra működik.

A világversenyen részt vett fiatal szakmunkások abban valószínűleg mindannyian hasonlítanak egymásra, hogy szeretik azt, amivel foglalkoznak. Nem restek a tapasztaltabbaktól tanulni, önmagukat képezni, készek folyamatosan fejlődni, elindulni egy világversenyen, összemérni tudásukat más országok legjobbjaival - mondta a köztársasági elnök.

Áder János köztársasági elnök köszönti az egyik versenyzőt a fiatal szakmunkások világbajnokságán induló magyar csapat részére adott tiszteletebéd előtt a Sándor-palotában 2018. január 19-én.Forrás: MTI/Kovács Tamás

Erre csak az képes, aki bízik a már megszerzett tudásában és önmagában, bízik abban, hogy azt a szakmát, amit választott, már magas színvonalon műveli - hangsúlyozta.
Áder János úgy fogalmazott, azt kívánja, hogy a fiatalok, akik Magyarországot képviselték a szakmák olimpiájának tartott WorldSkills versenyen, társaik szemében mércévé, teljesítményük révén elismert szakemberré, választott szakmájuk mesterévé váljanak. Korosztályuk tagjainak mutassák meg, hogy érdemes szakmát tanulni és abban a legjobbnak lenni - tette hozzá.

Áder János a felkészítő tanároknak is megköszönte munkájukat, amivel lehetővé tették az eredmény elérését.

Magyarországot 19 szakmában 20 versenyző képviselte a fiatal szakmunkások világversenyén tavaly októberben Abu-Dzabiban, ahol 51 szakmában mintegy 60 ország 1300 versenyzője indult.