Rengeteg tranzakció után követelik az adó megfizetését Indiában

2018.01.19. 17:12

Kriptodevizapiaci befektetők százezreinek küldtek ki adóbevallási íveket Indiában, miután egy országos felmérésből kiderült, hogy 17 hónap alatt több mint 3,5 milliárd dollár értékű tranzakciókat hajtottak végre virtuális devizákkal - írja az MTI. A hatóság két dolgot akar a kereskedést folytatóktól: pénzt és adatokat.

Nehéz hete van a bitcoin és más kriptodevizák tulajdonosainak és az azokkal üzletelőknek. Nem elég, hogy az árfolyamok beszakadtak, a hatóságok is egyre feszültebben figyelik a digitális pénzek körül zajló fejleményeket. Most az indiai adóhatóság azt közölte, kilenc indiai kriptodevizakereskedési platformtól gyűjtöttek adatokat. Ezek elemzése után a bitcoinba és más digitális devizákba befektetőket, köztük komoly technológiai tudással rendelkező fiatalokat, ingatlanpiaci szereplőket és ékszerészeket felszólították, hogy fizessék meg a tőkejövedelemre kivetett adót.

Szépen kérik

Az adóhatóság azt is kéri, hogy az adóbevallásban mindenki részletesen tüntesse fel a birtokában lévő kriptodevizákat és az azok megvásárlásához szükséges tőke forrását.

Lecsapott az indiai adóhatóság, bevallásra szólítják fel a kriptodevizával üzletelőket (illusztráció)Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Az indiai kormány több alkalommal adott ki figyelmeztetést, amelyben óva intett a virtuális devizákkal való kereskedéstől,

mondván, hogy az hasonlít a Ponzi-sémának is nevezett piramisjátékra, a befektetők naivitását kihasználó csalási rendszerre.

Mindazonáltal Indiában mindeddig nem korlátozták a kriptodevizakereskedést.

Az indiai pénzügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője annyit mondott, hogy vizsgálják a szigorítások lehetőségét.

Globális megfontolás tárgya

A kormányok világszerte küszködnek azzal a problémával, hogy miként kellene szabályozni a kriptodevizák kereskedését.

Globális kihívás a digitális pénzekkel való ügyletek szabályozása (illusztráció)Forrás: AFP/Imaginechina/Benjamin Gz

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport márciusi csúcstalálkozóján valószínűleg ezt a kérdést is megvitatják a politikai döntéshozók.

Például, az indiai vezetés számára a legnagyobb gondot az jelenti, hogy miként tudná megvédeni a külföldi platformokon kereskedő indiai befektetőket. Már több száz befektető tett feljelentést a rendőrségen virtuális devizákkal végrehajtott, csalásnak bizonyult tranzakciók miatt.