Az amerikaiak harmadának van titkos számlája

bankkártya
Vágólapra másolva!
A CreditCards.com közzétett tanulmánya szerint minden ötödik ember, aki párkapcsolatban él, rendelkezik olyan bankkártyával vagy bankszámlával, amit titkol partnere elől. A felmérésben kétezer embert kérdeztek meg, a titkos számlával rendelkezők 31 százaléka a millenniumi generáció tagja, 24 százaléka a 38-53 éves, míg 17 százaléka az 58 év feletti korosztály tagja.
Vágólapra másolva!

„A hazudozás a magánszámlákról valójában gyakoribb, mint azt sokan gondolnák. Az emberek sokszor zavarba jönnek pénzügyi döntéseik miatt, vagy szeretnének egy olyan összeget maguknál tudni, aminek elköltéséhez nem kell engedélyt kérni” – mondta Kimberly Palmer, a NerdWallet pénzügyi szakértője.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Bár ez egy gyakori jelenség, de mégsem jelenti azt, hogy széles körben elfogadott lenne:

a kapcsolatban élők 31 százaléka gondolja úgy, hogy hitelkártya, folyószámla vagy megtakarítási számla titokban tartása rosszabb, mint a megcsalás.

„Pénzügyi titkok egy kapcsolatban, pont úgy, mint bármilyen titok, szikraként robbanhatnak egy vita során” – mondta Matt Schulz, a CreditCards.com vezető iparági elemzője.

Ugyanakkor a párkapcsolatban élőknek jó okuk van rejtegetni pénzügyi problémáikat. Az amerikaiak 40 százaléka állítja, nem randizna olyan emberrel, akinek rossz a hitelminősítése. Ezt a nők (20 százalék) közel háromszor akkora valószínűséggel vették figyelembe, mint a férfiak (7 százalék). Ugyanakkor az amerikaiak fele nem házasodna össze olyannal, akinek komoly adóssága van.

Illusztráció Forrás: MTI/Faluldi Imre

De természetesen minden nézőpont kérdése,

egy rejtett számla fenntartása azért nem ugyanolyan súlyú, mint ha több ezer dolláros adósságunk lenne, vagy rendkívül alacsony volna a hitelképességünk.

Emiatt a párkapcsolatban fontos az őszinteség, különösen az összeköltözéskor, a házasság előtt – magyarázta Palmer.

Ugyanakkor jó hír, hogy egyre több pár beszéli meg pénzügyeit, mielőtt belefognának a közös háztartás vezetésébe. A nem együtt élő párok 30 százaléka állítja, még soha nem beszéltek közös pénzügyeikről, míg az együtt élők 11 százaléka tesz hasonlóan. A tapasztalatok szerint ennek a nehéz és őszinte beszélgetésnek mindenképpen el kell jönnie.

– tette hozzá Olivia Mellan, nyugdíjas pszichoterapeuta, pénzügyi coach.

A megkérdezettek 85 százaléka azt mondta, hogy nem titkolja pénzügyeit, és 63 százalékuk állítja, hogy havonta többször is beszél a pénzügyekről a partnerével.