Donald Trump már választási kampányában megígérte, hogy megvédi az amerikai munkahelyeket és termékeket. Ennek keretén belül hirdette meg az America First nevű programját, amelynek első lépéseként vámot vetnek ki az ázsiai napelemekre és mosógépekre.

Az Egyesült Államok kormányzata elfogadta azokat a vámokat, amelyeket első körben a mosógépekre és napelemekre vetne ki.

Donald Trump, az USA elnöke korábban meghirdette az „America First" nevű programját, amelynek célja, hogy bizonyos szektorokban a belföldi gyártóknak kedveznek. Ezt úgy érik el, hogy a külföldi termékekre magas vámot vetnek ki.

Az America First első termékcsoportját be is jelentették, azok

a mosógépekre és napelemekre vonatkoznak.

Egy szóvivő azt mondta a lépés kapcsán, hogy mindig megvédjük az amerikai munkásokat, farmereket és üzletembereket.

Donald Trump ötlete az America FirstForrás: AFP/Saul Loeb

A közlemény szerint a közeljövőben további bejelentések várhatóak, egyes források szerint az acél és az alumínium lehet a következő termékkör. A BBC szerint ez Donald Trump legfontosabb kereskedelmi lépése.

Miért jó ez az amerikaiaknak?

Az Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága szerint az olcsó import érzékenyen érintette ezeket a belföldi gyárakat.

Ezért találták szükségesnek az új vám bevezetését, melynek mértéke a külföldi gyártású napelemekre 30 százalék, a mosógépekre 50 százalék.

Az amerikai mosógépgyártó, a Whirpool üdvözölte a döntést, amely szerint több államban is új munkahelyeket teremthetnek a lépés miatt. A vállalat azonnal be is jelentett egy 200 fős létszámbővítést, a részvények 2,5 százalékkal emelkedtek.

A Samsung a mosógépek miatt szintén érintettForrás: AFP/John Macdougall

Azonban nem csak a Whirpool részvényei indultak el felfelé, hanem az amerikai napelemgyártóké is.

A döntés viszont nagyon érzékenyen érinti az ázsiai márkákat, különösen Dél-Korea és Kína érintett.

A Samsung és az LG is jelezte azonban, hogy emiatt drágulnak a termékeik az USA-ban, ami rossz hír az amerikai lakosságnak. Dél-Korea keresettel fog fordulni a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a túlzott vám miatt.

Megszólalt a világ legnagyobb napelemgyártója is, akik szerint ez komoly károkat fog okozni a világkereskedelmi környezetének, és Kína is vizsgálja a jogi lépések lehetőségét.

Érdekesség, hogy az amerikai napelemek több mint 80 százaléka import, s ezek túlnyomó többsége Ázsiából érkezik.

Néhány ázsiai cég már készült hasonló bejelentésre, és már amerikai székhelyű gyárak nyitásán gondolkodnak.

Hogy működik?

Az intézkedést fokozatosan vezetik be, például az első 1,2 millió mosógépen még „csak" 20 százalék lesz a vám, majd ez után jön az 50 százalékos keret. Adott esetben a harmadik évtől ezt visszavághatják 16-40 százalék közé.

A napelemek vámja 30 százalékról indul, majd a negyedik évtől 15 százalékra csökken, míg 2,5 gigawattos importált cellák vámmentesek lesznek.

Napelemek (illusztráció)Forrás: Pixabay

A Bloomberg által megkérdezett szakértő szerint a lépés nem sokkolta a piacokat, sőt fel voltak készülve hasonló lépésre, így a két szektort sem éri komoly kár.