Máris hibázott a pénztármentes csodabolt

2018.01.23. 16:03

A jövő boltját nyitotta meg az Amazon Seattle-ben. Nincs sorban állás, nincs pénztár, csak ki kell sétálni az üzletből, és úgy fizettünk a termékekért, hogy észre sem vettük. Azonban a CNBC újságírójának az algoritmus nem számlázott fel mindent, de emiatt az Amazon nem aggódik különösebben.

Hétfőn megnyitott az első Amazon Go bolt Seattle-ben, amelyben sokan az áruházak jövőjét látják. A dolog lényege, hogy csak egy mobilalkalmazással lehet belépni az üzletbe egy kapun keresztül, ahol miután a vásárló végzett a dolgok kiválogatásával, sorban állás nélkül kisétálhat a helyiségből.

A vásárlás során kamerák és szenzorok figyelnek minden egyes mozdulatot, így az adatok segítségével egy algoritmus levonja a szükséges összeget az Amazon-egyenlegről távozáskor.

A vállalat jelezte, hogy az eredetileg 2017-es áprilisi bevezetést el kellett halasztani, mert a rendszer nehezen kezelte

  • a tömeget,
  • a gyorsan mozgó embereket,
  • a hasonló testfelépítésű embereket és
  • a gyerekeket is.

Miután a hibákat kijavították, január 22-én sikeresen megnyitott a bolt, és többen is próbálták átverni a rendszert. A New York Times újságírója dobozos üdítőt akart csenni azzal a módszerrel, hogy a szatyrát bedugja a polcok közé, és beburkolja az innivalót.

Mivel a polcokban súlyérzékelő is van, így a trükk nem jött be.

Azonban a CNBC is a helyszínre ment, és ők már eredményesen loptak el egy joghurtot.

A tudósítás szerint a lopás nem volt tudatos. A CNBC tudósítója besétált a boltba, vett hat dolgot, de a joghurtját nem érzékelte a rendszer, így az nem is szerepelt a számlán.

Óriási a várakozás, hogy teljesít a jövő boltjaForrás: AFP/2017 Getty Images/David Ryder

Természetesen a riporter visszament a boltba, és jelezte a kellemetlenséget. A boltban nem csináltak nagy ügyet a dologból, azt mondták Deirdre Bosa újságírónak,

hogy nyugodtan megtarthatja a joghurtot, ugyanis egy extrém ritka hibáról van szó.

Az Amazon azt is közölte, hogy ilyen esetekben nem a vásárlókat terheli a felelősség, és folyamatosan javítják a rendszer apróbb hibáit.